«Βουλιάζει» ο τουρισμός του Αιγαίου

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ξενοδόχοι των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό καθώς όπως λένε οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν μειωθεί έως και 90% στη Λέσβο, 60% στη Χίο, 40% στη Σάμο και 36% στην Κω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, που δέχεται και το μεγαλύτερο πλήγμα κάνει λόγο για δραματική μείωση των πτήσεων τσάρτερ από 25 πέρυσι με 4.500 επιβάτες, σε 10 φέτος με 1.500 επιβάτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τουριστικών επιχειρήσεων, μέχρι σήμερα η μείωση στις προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ φθάνει το 22% στη Λέσβο, το 20% στην Κω και το 17% στη Σάμο, με την πρόεδρο των ξενοδόχων της Κω, Κωνσταντίνας Σβήνου να μιλάει για ολόκληρες αγορές χαμένες.

Οι παράγοντες της αγοράς κάνουν δραματικές προβλέψεις και για την κρουαζιέρα και “βλέπουν” 500.000 λιγότερους επισκέπτες με τα κρουαζιερόπλοια σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη και η Ρόδος, που δέχεται λιγότερες προσφυγικές ροές, αναμένεται να μετρήσει απώλειες στη φετινή τουριστική σεζόν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, ωστόσο εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς στο σύνολο της χώρας υπάρχει εκτίμηση για θετικό πρόσημο στην τουριστική κίνηση, ζητάει όμως από την κυβέρνηση να αναβάλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό όσο διαρκεί η κρίση.

Πηγή: Mega