Έκθεση-καταπέλτης για τις οικονομικές συνέπειες ενός Brexit

Τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλύπτει έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης η οποία προειδοποιεί ότι η χώρα θα μπει σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας που ενδέχεται να διαρκέσει έως και μια δεκαετία.

Η πρώτη επίσημη ανάλυση της Κυβέρνησης Κάμερον για τις επιπτώσεις ενός Brexit είναι καταπέλτης για τους Ευρωφοβικούς του Κόμματός του. Οι συντάκτες της, τεχνοκράτες και υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι λειτουργοί εκτιμούν ότι οι διαδικασίες αποχώρησης θα είναι μακροχρόνιες και θα προκαλέσουν αβεβαιότητα στην οικονομία, ενώ αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την εθνική ασφάλεια.

«Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία έως ότου η Βρετανία καταφέρει να συνάψει νέες συμφωνίες όχι μόνο με τις 27 χώρες της Ευρώπης αλλά και εμπορικές συμφωνίες με άλλες 50 χώρες του Κόσμου», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση που επικεντρώνεται στις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit, ιδίως στις εξαγωγές αυτοκινήτων, στον αγροτικό τομέα, στις υπηρεσίες, τις διεθνείς επενδύσεις και στο status των 2 εκατομμυρίων βρετανών πολιτών που ζουν και εργάζονται ανά την Ευρώπη.

Η Βρετανία «παράδειγμα προς αποφυγήν»

H έκθεση τονίζει επίσης ότι η επανασύνδεση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εμπορικό επίπεδο δεν είναι δεδομένη, αφού οι Βρυξέλλες θα έχουν κάθε λόγο να κάνουν τη Βρετανία παράδειγμα προς αποφυγήν. «Η οικειοθελής αποχώρηση μας μετά 43 χρόνια συμμετοχής, θα μας στερήσει την πρόσβαση στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Αγορά για πάρα πολλά χρόνια, θα στερήσει από τις φτωχότερες κοινότητες διαρθρωτικά κονδύλια σε εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν σε χώρες της Ευρώπης και πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

«Η ανάλυση της κυβέρνησης στηρίζεται σε αριθμούς και στοιχεία και όχι σε ρητορεία. Αποδεικνύει ότι η έξοδος θα μας οδηγήσει σε μια τουλάχιστον δεκαετία καταστροφικής αβεβαιότητας και θα θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα την δραματική υποβάθμιση του υψηλού επιπέδου διαβίωσης που απολαμβάνουν οι Βρετανοί πολίτες», υποστηρίζει ο Ματ Χάνκοκ, βρετανός υφυπουργός και υπεύθυνος για το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους Ευρωφοβικούς βουλευτές οποίοι, πέραν των πατριωτικών συνθημάτων, δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο για την «μετά Brexit» εποχή. Ως εκ τούτου εγκαλούνται για αυτήν την στάση τους από τον ίδιο τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Πηγή: DW