Επικυρώθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη το κατηγορητήριο για την HSBC

Επικύρωσε το Εφετείο του Παρισιού το κατηγορητήριο κατά του βρετανικού ομίλου HSBC Holdings που απαγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2015, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση.

Η HSBC, θυμίζουν ΑΠΕ-ΜΠΕ και naftemporiki.gr, ερευνάται για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και προσέλκυση πελατών με παράνομο τρόπο. Οι δικαστές την κατηγορούν για έλλειψη εποπτείας στην ελβετική θυγατρική της, την HSBC Private Bank, η οποία φέρεται να είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα φοροδιαφυγής πλούσιων πελατών, κυρίως Γάλλων.

«Είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα της διαδικασίας της έφεσης. Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε σθεναρά την εταιρεία μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η HSBC Holdings Plc.

Τον Απρίλιο, οικονομικοί δικαστές επέβαλαν στην εταιρία να καταβάλει εγγύηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όμως το ποσό αυτό μειώθηκε τον Ιούνιο στα 100 εκατομμύρια ευρώ από το εφετείο του Παρισιού.

Οι ανακριτές είναι πεπεισμένοι πως η ελβετική θυγατρική, η HSBC Private Bank, πρότεινε στους πελάτες της, το 2006 και το 2007, διάφορες συναλλαγές μέσω φορολογικών παραδείσων, προκειμένου να αποκρύψουν την περιουσία τους από τη φορολογική διοίκηση.

Έχουν επίσης την πεποίθηση ότι προτάθηκαν λύσεις στους πελάτες ώστε να ξεφύγουν από την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής οδηγίας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμίευση.

Η εθνική οικονομική εισαγγελία ζήτησε την παραπομπή της HSBC Private Bank στο πταισματοδικείο. Η έρευνα για τη μητρική εταιρία δεν έχει κλείσει.