Και το φορολογικό επί τάπητος με το Κουαρτέτο - Ενδεχόμενο παράτασης για «κόκκινα δάνεια»

Εκτός από το ασφαλιστικό και το φορολογικό φαίνεται ότι εντάσσεται στο «μενού» των διαπραγματεύσεων με το Κουαρτέτο που άρχισαν με μια πολύωρη συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την Τρίτη, στα χέρια των θεσμών θα βρίσκεται και η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Σύμφωνα με την «ΗτΣ», εξετάζονται σενάρια για κλιμάκια από 10% έως και 50% για τα υψηλά εισοδήματα. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει άμεσα πολύ δύσκολες αποφάσεις και να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό ανοίγοντας ταυτόχρονα δύο τεράστια θέματα: το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα αλλά και τα βασικά κεφάλαια στα οποία θα επικεντρωθούν οι δυο πλευρές σε αυτόν τον γύρο των συζητήσεων ο οποίος θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή. Στη συνέχεια θα υπάρξει διακοπή των συζητήσεων το λιγότερο για μια εβδομάδα και το περισσότερο για δυο εβδομάδες, όπως υποστήριζε ανώτατο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Ο δεύτερος γύρος συζητήσεων θα διαρκέσει για περίπου δυο εβδομάδες με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να τοποθετείται έτσι χρονικά, για τις αρχές Μαρτίου.

Δυο είναι τα βασικά κεφάλαια που θα ανοίξουν στη διαπραγμάτευση αυτής της εβδομάδας. Το πρώτο είναι το ασφαλιστικό για το οποίο αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων στις 11 το πρωί παρουσία του υπουργού εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου. Κυβερνητική πηγή που ερωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη παραδώσει στους θεσμούς προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνονται στο ασφαλιστικό όχι μόνο για το 2016 αλλά και για τη διετία 2017-2018. Ερωτηθείς για τη στάση που τήρησαν οι δανειστές επί του ασφαλιστικού κατά τη σημερινή συνάντηση, κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι η βασική αγωνία των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ είναι να βγαίνουν οι αριθμοί.

Η πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που θα κατατεθεί αύριο Τρίτη στους θεσμούς εντάσσεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό της περιόδου 2016-2019. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε ότι φορολογικές διατάξεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο που συνδέονται με τους στόχους του μνημονίου, θα ψηφιστούν σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.

Για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Στους δανειστές έχουν παραδοθεί τρεις φάκελοι με τις ελληνικές προτάσεις. Ο πρώτος αφορά στους μεγάλους οφειλέτες σε τράπεζες και δημόσιο, ο δεύτερος αφορά στην τροποποίηση του νόμου Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια κι ο τρίτος είναι ο κανονισμός για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων, καταναλωτικών, μικρομεσαίων και στεγαστικών, σε funds. Κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάριζε ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τότε θα υπάρξει παράταση στην εξαίρεση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από τη μεταβίβαση σε κερδοσκοπικά funds.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγές: naftemporiki.gr, imerisia.gr, in.gr