Αλληλεγγύη και συμφωνίες: Είναι η εφαρμογή ηλίθιε

«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της. Στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Είναι η εφαρμογή ηλίθιε (It’s implementation stupid)». Πιθανότατα αυτή είναι η φράση που θα «μείνει» περισσότερο από κάθε άλλη από το πάνελ στο οποίο συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Είναι φράση που είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πυροδότησε σειρά σχολίων, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι απευθυνόταν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όμως από το Μαξίμου ξεκαθάρισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ένιωσε προσβεβλημένος προσωπικά και γι αυτό δεν αντέδρασε.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επέμεινε και στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλιώς θα ήταν σαν «να πήγαινα σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη (γερμανική Βουλή) κρατώντας αναμμένο κερί». «Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε το κερί» απάντησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση. Ε

Επέμεινε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά ωστόσο αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Υπάρχει μια μακρά συζήτηση, έχουμε ακούσει διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αποδεχθήκαμε την απαίτησή τους, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Τώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», είπε με νόημα ο Πρωθυπουργός.

«Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.  Αίσθηση σε ότι αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα, προκάλεσε και απάντηση του Σόιμπλε για το ότι η Γερμανία είναι από τους ισχυρούς υποστηρικτές της παραμονής του ΔΝΤ στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς (ο Ολλανδός Ρούτε τόνισε ότι και αυτός ανήκει σε αυτή την ομάδα).

Ο Β.Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αρχικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ «όμως η καγκελαρία ήταν και στο τέλος είχε δίκιο» είπε, γιατί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα.  Και πρόσθεσε με νόημα: «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν δίκιο μόνο όταν συμφωνούν με τους αρχηγούς κρατών».

Στο μπρα ντε φερ Τσίπρα-Σόιμπλε μπήκαν σχεδόν όλα τα κρίσιμα θέματα: συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ανάπτυξη, Ασφαλιστικό, ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου, έως το προσφυγικό. Πέρα από τις αιχμές και τα «καρφιά», υπήρξαν σημεία που οι δύο άνδρες συμφώνησαν εξετάζοντας όμως το θέμα από άλλη οπτική, όπως ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική για την ανάπτυξη.  Στη συζήτηση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός συμμετείχαν και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ανάπτυξη και ανισότητες εντός ΕΕ

Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας, ανέφερε, επίσης από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης. Είναι καιρός, η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, πρόσθεσε. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη Ευρώπη. Να μην υπάρχουν πλέον -exits (Grexit, Brexit κ.ά.).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

Έμφαση έδωσε και στην ανάγκη, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, να υπάρξουν πολιτικές που θα οικοδομούν ξανά το κοινωνικό κράτος που επλήγη τα τελευταία χρόνια από τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως, αυτή η προσαρμογή ήταν δυστυχώς μονόπλευρη για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, για κάποιες κοινωνικές ομάδες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Και τόνισε: «Αυτή η προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα να μειώσουμε τα ελλείμματα, αλλά, ταυτόχρονα, να απολέσουμε περίπου 25%του ΑΕΠ, είχαμε μία τρομακτική αποανάπτυξη και ταυτόχρονα μία τρομακτική διόγκωση της ανεργίας, όπου από το 7% το 2008 που είχαμε περίπου ίδια ανεργία με τη Γερμανία, τώρα έχουμε πάει στο 25%, ενώ η Γερμανία έχει πάει στο 4,5%».

«Η Ελλάδα χρειάζεται, λοιπόν, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζονται ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για επενδύσεις και ταυτόχρονα, όμως, και πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά-σιγά και το κοινωνικό κράτος».

Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας. «Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Τα επιτόκια στη Γερμανία είναι διαφορετικά από την Ελλάδα, αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω» απάντησε ο Β.Σόιμπλε, συμφωνώντας ωστόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι απαιτείται στρατηγική για την ανάπτυξη.

Σόιμπλε: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, σημείωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Τα προβλήματα, τόνισε, πρέπει να αναγνωριστούν. Δεν θέλω να μιλώ για άλλες χώρες. Για τη δική μου θα πω ότι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση αλλά έχουμε δημογραφικό πρόβλημα.

Στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε. «Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, τόνισε ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα». Η αναφορά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ήταν και το μόνο σχόλιο του Σόιμπλε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τονίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα ενός σχεδίου Μάρσαλ, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι χρειάζεται όχι τόσο για την Ευρώπη, αλλά για χώρες που έχουν καταστραφεί. Δεν μου αρέσει ο όρος αλλά χρειάζεται κάτι αντίστοιχο σε διάφορες χώρες γύρω μας που έχουν καταστραφεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια για τις γειτονικές χώρες».

Χρειάζονται και ενιαίοι δημοσιονομικοί κανόνες αλλά η Ευρώπη κινείται αργά. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν κανόνες και συνθήκες που πρέπει να τηρούνται. Όταν γίνεται αυτό, υπάρχει εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να έχουμε κοινή αγορά, αν δεν έχουμε «κοινή σταθερότητα», σημείωσε.

Με πληροφορίες από in.gr, tovima.gr