Νταβός: Αξιολόγηση, προσφυγικό, χρέος, στις πρώτες συναντήσεις

Η, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις επαφές που είχε με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και με τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Συζητήθηκαν επίσης τόσο το προσφυγικό όσο και το ασφαλιστικό ενώ νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, συζητήθηκαν, επίσης, η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ανάγκη τάχιστης αξιολόγησης αλλά και το χρέος.

Οι πιο κρίσιμες επαφές του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη καθώς συμμετέχει σε πάνελ μαζί με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επίσης, συζητήθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης και με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, υπήρξε συζήτηση για τα στοιχεία της κρίσης και υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο. Κατά τη διάρκειά της, όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου  οι δύο άνδρες «συμφώνησαν για τη σημασία της επίτευξης προόδου όσο το δυνατόν γρηγορότερα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των σοβαρών συζητήσεων με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους».

Στην ίδια ανακοίνωσε αναφέρεται ότι ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν «επαίνεσε τον (Έλληνα) πρωθυπουργό για την εποικοδομητική προσέγγιση που έχει λάβει η κυβέρνησή του στο Κυπριακό, όπως και για τον ηγετικό ρόλο του αναφορικά με τα έργα ενεργειακής υποδομής που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Προστίθεται ότι «και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας για την ασφάλεια και όπως και της συνέχισης αναζήτησης λύσης από όλες τις χώρες της Ευρώπης για την μεταναστευτική κρίση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από  ο κ. Μπάιντεν έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και προέτρεψε τον κ. Τσίπρα να πράξει ότι είναι δυνατόν για την επίλυση των δύο αυτών θεμάτων.

Από την πλευρά του γραφείου του Πρωθυπουργού, είχε γνωστοποιηθεί ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων για: το ελληνικό πρόγραμμα, το προσφυγικό, την ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, τα ενεργειακά, το Κυπριακό και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. 

Πηγές: ethnos.gr, Αθηναϊκό Πρακτορείο, imerisia.gr, skai.gr, in.gr