ΔΝΤ: Αξιολογούμε το ασφαλιστικό - Τσακαλώτος: Όχι διαπραγμάτευση με διαρροές

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να αξιολογεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό δήλωσε επίσημα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε έντονο ύφος, με την οποία καλούσε το Ταμείο να ξεκαθαρίσει αν απορρίπτει το ασφαλιστικό οπότε και διαρρέει τις απόψεις του αυτές στα ΜΜΕ ή αν δεν το απορρίπτει, οπότε πλέον τα ΜΜΕ που διατυπώνουν αυτές τις θέσεις δεν βασίζονται σε διαρροές του ΔΝΤ.

Η απάντηση του εκπροσώπου του Ταμείου δόθηκε σε ερώτηση του ανταποκριτή της εφημερίδας «Έθνος» στην Ουάσινγκτον, του Μ. Ιγνατίου, ο οποίος ρώτησε ευθέως αν το Ταμείο απέρριψε την ελληνική πρόταση. Ο εκπρόσωπος δεν σχολίασε  ούτε τη φερόμενη ως διαρροή από στέλεχος του ΔΝΤ στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ ότι «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα».

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη, στην οποία είχε στο πλευρό του την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη (κίνηση που σχολιάστηκε έντονα) δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από το ταξίδι του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.   Πριν από μια διαπραγμάτευση, όλοι βάζουν τον πήχη ψηλά, σχολίασε. «Πήγα σε έξι υπουργούς Οικονομικών και σε ένα Eurogroup και είδα ότι υπάρχει προδιάθεση για λύσεις. Η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη και πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες, που δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους».

«Όταν έχουμε τα στοιχεία να ρθούνε τα τεχνικά κλιμάκια και πολύ σύντομα να έρθουν και οι επικεφαλής των θεσμών» απάντησε ο υπουργός των Οικονομικών στο ερώτημα πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ΦΠΑ που εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Όπως είπε ακόμα, και τα συνολικά φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν αυξημένα κατά 29% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά ζήτησε να σταματήσουν τις διαρροές και ό,τι έχουν να πουν να το πουν ξεκάθαρα, φανερά ενοχλημένος για τα περί «αγελάδας και γάτας» που δημοσιεύτηκαν στον τύπο σχετικά με το νομοσχέδιο που έστειλε η Ελλάδα στους δανειστές και το οποίο κρίνεται ανεπαρκές. Ο υπουργός Οικονομικών, μίλησε για δύσκολες διαπραγματεύσεις, που όμως δεν θα πρέπει να είναι «ατέρμονες», δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ξανακάνουμε το λάθος με τις ατέρμονες συζητήσεις όπου το review, η αξιολόγηση δεν τελείωνε ποτέ.

Ξεκαθάρισε ότι αναγνωρίζει πως το Ταμείο ζητά «περισσότερα» τόσο από την Αθήνα (μεταρρυθμίσεις-δημοσιονομικά), όσο και από τους δανειστές (χρέος) αλλά αρνήθηκε πως υπάρχει οποιοδήποτε νούμερο με επιπλέον μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι. «Δεν έχουμε ενημέρωση ότι θέλουν νέα μέτρα» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι δανειστές θεωρούν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

«Εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καταλαβαίνουμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχυ και στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό. Παρ’ ότι το ΔΝΤ έχει υψηλότερες απαιτήσεις εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει στο πρόγραμμα» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι μένει να διευκρινιστεί αν το θέμα του χρέους θα κλείσει πριν ή ταυτόχρονα με την πρώτη αξιολόγηση.