ΕΣΕΕ: Δύο ταχύτητες στο ελληνικό εμπόριο

Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να χάνουν πωλήσεις και να διευρύνουν τις ζημιές τους εν αντιθέσει με τις μεγάλες που αισιοδοξούν βλέποντας τα οικονομικά τους μεγέθη να βελτιώνονται

του Δημήτρη Χαροντάκη

Οι καλές ημέρες για το ελληνικό εμπόριο αφορούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στη διάρκεια του 2013 είδαν τα οικονομικά τους μεγέθη να βελτιώνονται. Αντιθέτως, η κατάσταση έχει γίνει πλέον αφόρητη για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να χάνουν πωλήσεις και κέρδη ή μάλλον να διευρύνουν τις ζημιές τους.

Επί της ουσίας ενισχύεται η τάση συγκέντρωσης της αγοράς. Το 2015 οι «μεγάλοι» θα εξακολουθήσουν να αισιοδοξούν, αν και συγκρατημένα, αλλά οι «μικροί» θα «πλέουν» σε ένα «πέλαγος αβεβαιότητας». Το συμπέρασμα αυτό καταγράφεται στην Ετήσια Εκθεση του Εμπορίου που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Αντίρροπες τάσεις

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, «τόσο στον απολογισμό του 2013 όσο και στις εκτιμήσεις για το 2014 μεταξύ των εμπορικών επιχειρήσεων εμφανίζεται μια εικόνα αντίρροπων τάσεων, με σαφείς διαφορές μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) που δείχνουν να τα πηγαίνουν σχετικά καλύτερα και των μικρότερων (ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ) που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες».

Ετσι, «εκ πρώτης όψεως, το 2013 σηματοδότησε την επάνοδο στην κερδοφορία για τις ΑΕ και ΕΠΕ του εμπορίου, με κέρδη προ φόρου ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, ύστερα από τριετή περίοδο συσσώρευσης ζημιών. Ωστόσο το συγκεκριμένο στοιχείο δημιουργεί εν μέρει πλασματικές εντυπώσεις καθώς μεγάλο μέρος της συνολικής κερδοφορίας προέρχεται από συγκεκριμένη εταιρεία.

Από την άλλη πλευρά, μείωση τόσο των πωλήσεων όσο και των κερδών τους δήλωσαν περίπου οι 8 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ. Η πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στις ΑΕ και ΕΠΕ του ελληνικού εμπορίου που είχε καταγραφεί τη διετία 2011-2012 φαίνεται να αποκλιμακώνεται το 2013, με την προσθήκη, έστω και οριακή, νέων παγίων.
Περισσότερες από 8 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν ότι δεν πραγματοποίησαν επενδύσεις παγίου κεφαλαίου το 2013.

Η γενική ρευστότητα βελτιώθηκε το 2013 στις ΑΕ και ΕΠΕ. Αντιθέτως, σχεδόν οι 6 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν ότι περιορίστηκε σημαντικά η ρευστότητά τους».

Ετσι, «η πλειονότητα (σχεδόν 53%) των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ δηλώνει ότι βρίσκεται εκτός των ορίων της τραπεζικής χρηματοδότησης. Οι 8 στις 10 εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους και τα κέρδη τους ΔΕΝ παρουσιάζουν επιδείνωση το 2014 (παρέμειναν σταθερά ή αυξήθηκαν). Αντίθετα, στην απόλυτη πλειοψηφία των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ (πάνω από 60%) υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση για νέα επιδείνωση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2014. Η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, δήλωσε στασιμότητα επενδύσεων το 2014. Και η πλειονότητα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμά ότι η ρευστότητά τους παρέμεινε σταθερή το 2014, ενώ μία στις τρεις εταιρείες αναφέρει βελτίωση της ρευστότητας. Στις ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ το 55% εκτιμά και πάλι επιδείνωση της ρευστότητάς τους το τρέχον έτος».

Για το 2015 η έκθεση αναφέρει ότι «τα 3/4 των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν πως οι πωλήσεις και τα κέρδη τους δεν θα παρουσιάσουν επιδείνωση το 2015 (προβλέπουν αύξηση ή σταθερότητα). Ωστόσο, σχεδόν το 40% των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ προβλέπει και πάλι μείωση πωλήσεων και κερδών το 2015, ενώ ποσοστό άνω του 33% απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή, προβλέπει στασιμότητα επενδύσεων το 2015. Παραμένει κυρίαρχη τάση η στασιμότητα στην απασχόληση για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η σχετική πλειοψηφία των ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπει αυξημένη ρευστότητα το 2015».

Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία

Αντίθετα, «στις ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ επικρατεί η αβεβαιότητα και απαισιοδοξία για την εξέλιξη της ρευστότητάς τους. Συνολικά είναι έντονο το άγχος για επιβίωση από την κρίση. Σχεδόν τρεις στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και περισσότερες από τέσσερις στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους το 2014, ενώ το 9,3% των ΑΕ και ΕΠΕ και το 17,3% των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανή την παύση εργασιών τους (λουκέτο) μέσα στο 2014. Η μείωση της απασχόλησης (18,2%) και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (17,4%) είναι οι κυριότερες επιλογές για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ για τις ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ κυριαρχούν ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (24,5%) και η μείωση τιμών (21,8%)».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=656841