Die Welt: Αναπόφευκτη νέα σύγκρουση δανειστών - Αθήνας εντός του 2016

Το ζήτημα της ελληνικής κρίσης συγκαταλέγει ανάμεσα στις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το 2016 εκτιμά η εφημερίδα Die Welt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η οποία, μάλιστα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «αναπόφευκτα θα υπάρξει μια νέα σύγκρουση Ελλάδας – δανειστών» μέσα στην χρονιά που μόλις άρχισε. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα λάβει χώρα τον Απρίλιο ή το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας μόνο εφόσον οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Παρατηρείται επίσης ότι από τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται η συγκατάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών συντηρητικών στην εκταμίευση περαιτέρω δόσεων, όπως σημειώνει το naftemporiki.gr.

Η Die Welt αναφέρει ότι η κ. Μέρκελ θα βρεθεί υπό αυτούς τους όρους στις αρχές του έτους σε δύσκολη θέση.

«Από τη μία όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινοβουλευτικής της ομάδας είναι πιθανό να διατυπώσουν διαφωνίες απέναντι στην πολιτική της, εάν η Ελλάδα παραπέμψει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές καλένδες. Από την άλλη πλευρά όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει την ίδια πίεση στην Ελλάδα όπως πριν από έναν χρόνο» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα λόγω προσφυγικής κρίσης για την φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στην κ. Μέρκελ, ανάμεσα στις υπόλοιπες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει τη νέα χρονιά, περιλαμβάνονται το προσφυγικό, η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, η ενεργειακή κρίση και το περιβάλλον.