CNBC: Δύσκολο και το 2016 για την Ελλάδα

Δύσκολο θα είναι και το 2016 για την Ελλάδα, υποστηρίζει το CNBC, παρά τη σχετική ηρεμία που φαίνεται να επικρατεί αυτήν την στιγμή μετά την επίτευξη, έστω και μετ’ εμποδίων, συμφωνίας με τους δανειστές που «απελευθέρωσε» την υποδόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όπως εκτιμά το γνωστό δίκτυο, η Ελλάδα που καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες για να τηρεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης, μόλις πριν από μερικές ημέρες εξαναγκάστηκε να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων μια νομοθετική προσπάθεια για την ανακούφιση των πιο φτωχών Ελλήνων. Η εξολόθρευση του αποκαλούμενου “παράλληλου προγράμματος”, παρότι ήταν μια βραχυπρόθεσμη ήττα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απελευθέρωσε την υπό δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ- χρήματα τα οποία ήταν μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού, αναφέρει το CNBC όπως σημειώνει το capital.gr.

Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που αναμένεται να συμβεί τον επόμενο μήνα. Όμως η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού αναμένεται να είναι ένα πολύ δύσκολο εμπόδιο για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει εκτοξεύσει την ανεργία άνω του 25% και τα εισοδήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν χάσει 25%.

Όπως αναφέρει ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής του πανεπιστημίου Yale, “τόσο η προθυμία της κυβέρνησης όσο και η εσωτερική συνοχή της δείχνουν ισχνές και αυτό δεν είναι καλός οιωνός για μεταρρυθμίσεις”.  “Βέβαια”, συνεχίζει ο κ. Καλύβας, “από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και η πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη ξεκινήσει μετά την συμφωνία του καλοκαιριού”. Ως εκ τούτου η εκτίμηση του καθηγητή, είναι ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με το CNBC, η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να πείσει τους πιστωτές της ότι μπορεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ της χώρας, μέσω των περικοπών των συντάξεων. Όμως σε μια χώρα που το κοινωνικό κόστος της λιτότητας βαραίνει στην κοινωνική συνείδηση, πολλοί θεωρούν ότι οι νέες περικοπές στις συντάξεις θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Ήδη, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, αρκετοί από τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν νέες μειώσεις συντάξεων. Αν έστω και ελάχιστοι βουλευτές καταψηφίσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι περισσότεροι αναλυτές διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα χάσει την πλειοψηφία της και για μια ακόμη φορά η χώρα θα διολισθήσει σε πολιτική κρίση. Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει το ΔΝΤ να υποχωρήσει από την απαίτηση του για περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή Καλύβα στο CNBC, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι απλά θέμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης, αλλά της επισκευής ενός μη βιώσιμου και άδικου συστήματος: “Αυτή τη στιγμή, η χρηματοδότηση των υφισταμένων συντάξεων είναι ανεπαρκής και η κατάσταση θα επιδεινωθεί εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας”.

Σύμφωνα με τον Kevin Featherstone, καθηγητή του London School of Economics, τα προβλήματα της Ελλάδας προέρχονται από τα εγγενή σφάλματα της δημόσιας διοίκησης, την κοινωνικό- οικονομική ανισότητα και την έλλειψη μιας συμφωνίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους- τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα-  για τη χάραξη μιας πορείας προς το μέλλον.  Πρόσθεσε δε, ότι αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με το δίνονται έξτρα χρήματα διάσωσης από τους διεθνείς πιστωτές.

“Η ευρωπαϊκή στρατηγική διάσωσης είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη”, δηλώνει o Featherstone στο CNBC, ο οποίος θεωρεί ότι η επιβολή της λιτότητας ήταν εξαρχής λανθασμένη. “Δεν είναι ένας λογικός τρόπος για να επέλθει η ανάπτυξη. Ο αποπληθωρισμός της οικονομίας ήταν λάθος”, συνεχίζει.

Βέβαια και αυτός από την πλευρά του, θεωρεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι σε δεινή θέση και χρειάζεται μεταρρύθμιση. Όμως η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη από τις μεταρρυθμίσεις και η άρνηση που επιδεικνύει η πλειοψηφία των κομμάτων για συνεργασία πάνω σε δομικές αλλαγές, αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για την χώρα. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα ξανά βρει το βήμα της.

Ο Featherstone ερωτηθείς από CNBC αν η Ελλάδα είναι καταδικασμένη, απάντησε, “φυσικά και όχι. Η πολιτική έχει να κάνει με την λήψη των σωστών αποφάσεων και η Ελλάδα έχει ακόμα περιθώρια να πράξει ανάλογα”.