Στον προϊστάμενο της εισαγγελίας παραδόθηκε η νέα λίστα Φαλσιανί

Κρυπτογραφημένο αρχείο το οποίο “ξεκλειδώνει ” τη λίστα “Λαγκάρντ” αποκαλύπτει ποιος και πότε κατέθεσε χρήματα σε ποιο λογαριασμό, παρέδωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχ.Καλογήρου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο. Το αρχείο αποτελείται από κινήσεις λογαριασμών που αποκαλύπτουν ποιοι κατέθεσαν χρήματα, πότε και πού διοχετεύθηκαν με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αποκαλύπτονται και οι τροφοδότες των λογαριασμών.

Τη νέα λίστα, με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Μιχάλης Καλογήρου, σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα, στο εξωτερικό, με τον πρώην υπάλληλο της HSBC, Ε. Φαλτσιανί. Ο κ.Καλογήρου στις 17 Δεκεμβρίου έφυγε από Βρυξέλλες που βρισκόταν με την ελληνική αποστολή για τη σύνοδο κορυφής και πήγε στο Παρίσι όπου συνάντησε τον άνθρωπο ο οποίος υπέκλεψε τη λίστα Λαγκάρντ από την HSBC Εβρέ Φαλτσιανί σε προκαθορισμένο ραντεβού.

Εκείνος σε συνέχεια της πρόθεσης του να δώσει στοιχεία όταν τον είχαν επισκεφθεί προ διμήνου η ομάδα εισαγγελέων υπό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, παρέδωσε ένα ακόμα στικάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται στο αναλυτικό του ρεπορτάζ το euro2day, η λίστα αφορά 500.000 κινήσεις λογαριασμών των προσώπων που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ. Οι κινήσεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν τα αποκαλυπτήρια της λίστας αφού πλέον είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιηθεί η προέλευση των χρημάτων γεγονός που λύνει τα χέρια των εισαγγελικών αρχών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενισχυμένο οπλοστάσιο, γίνεται πιο ισχυρό μετά την ψήφιση της χθεσινής τροπολογίας με την οποία ουσιαστικά νομιμοποιούνται όλες οι λίστες, ανεξαρτήτως αν είναι παράνομα αποδεικτικά μέσα. Με αυτό τον τρόπο , οι αποκαλύψεις θα συνδεθούν και με το νομοσχέδιο για εθελουσία επιστροφή μη δηλωθέντων χρημάτων από το εξωτερικό, αφού πλέον οι φοροφυγάδες ουσιαστικά θα έχουν ως μόνη επιλογή την επιστροφή χρημάτων και μάλιστα με ευνοϊκές νομικές συνθήκες.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει άμεσα τη διυπουργική επιτροπή για την καταπολέμηση διαφθοράς με επικεφαλής τον Δημ. Παπαγγελόπουλο.