Kίνδυνος νέας στάσης πληρωμών το 2016 από την Ελλάδα

Δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος μίας νέας στάσης πληρωμών από την Ελλάδα για την Standard & Poor’s η οποία στις εκτιμήσεις της για τη χρονιά που έρχεται προειδοποιεί ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής αποτελούν το Νο1 ρίσκο για το μέλλον της χώρας.

Ο αναλυτής του οίκου Frank Gill στην έκθεσή του που αφορά την Ελλάδα προειδοποιεί ότι «η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη στην εφαρμογή του προγράμματος και να επαναφέρει τους κινδύνους μίας νέας στάσης πληρωμών» και υπογραμμίζει ότι «η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ που έχουμε στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει κατά την άποψη μας την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο. Αυτό σημαίνει ότι μία στάση πληρωμών, αν και λιγότερο πιθανή σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανότητα».

Ο κ. Gill εκτιμά ότι «η συμμόρφωση με τους όρους που έχουν τεθεί στο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης» και σημειώνει ότι «η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης χρηματοδότησης που υπολογίζεται στα 77,9 δισ ευρώ (40% του ΑΕΠ), με την οποία χρηματοδοτείται η έκθεση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, είναι επίσης κρίσιμο στοιχείο για τη διασφάλιση ότι οι εγχώριες ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος της κυβέρνησης συνεχίζοντας τη μετακύλιση των εντόκων γραμματίων ύψους 15 δισ ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) που διακρατούν».

Ο οίκος Standard & Poor’s θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει με κάθε κόστος την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο σήμερα μετρά καταθέσεις που φθάνουν το 70% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου «περιμένουμε απ’ αυτήν να συμμορφωθεί με τα κριτήρια του προγράμματος προσαρμογής ώστε να αποτραπεί μία νέα στάση πληρωμών, ιδίως εάν δοθεί μία νέα ελάφρυνση του επίσημου χρέους (σ.σ. κάτι που αναμένεται να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής)».

Μάλιστα καθιστά σαφές ότι «τα πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ ενισχύουν την άποψη ότι εφόσον η Ελλάδα είναι αποτελεσματική στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων τότε και οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στις τακτικές πιστωτικές γραμμές της ΕΚΤ» και καταλήγει λέγοντας πως το δίμηνο «φωτιά» που ακολουθεί και στο οποίο θα πρέπει να προωθηθούν αντιλαϊκά μέτρα μπορεί να προκαλέσει πολιτική αστάθεια και ως εκ τούτου να επαναφέρει τους κινδύνους νέας στάσης πληρωμών.

Πηγή newmoney