Βίζερ σε Χουλιαράκη: Ή αποσύρετε το Παράλληλο Πρόγραμμα ή δεν αρχίζει το EWG

Μετά από απαίτηση των δανειστών «πάγωσε» το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα που είχε κατατεθεί στη Βουλή και περιελάμβανε ρυθμίσεις υπέρ διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων.

Όπως μετέδωσε το Mega και σημειώνει το imerisia.gr, οι δανειστές έκριναν ότι τουλάχιστον 10 με 15 εκ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο παράλληλο πρόγραμμα είναι αντίθετα σε ρυθμίσεις των μνημονίων, ενώ υποστήριξαν ακόμη ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν κοστολογημένο. Πηγές των δανειστών ανέφεραν στο MEGA ότι ένα από τα μέτρα αυτά αφορά στο ωράριο των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο με ρύθμιση του 2011 είχε αυξηθεί από 30 σε 40 ώρες και με διάταξη του νομοσχεδίου επανερχόταν στις 30 ώρες χωρίς να μειώνεται ο μισθός.

Ενδεικτικό είναι το τηλεφώνημα του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σε έντονο ύφος, διεμήνυσε προς τον Ελληνα υπουργό ότι το κουαρτέτο και οι θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί ούτε καν για το κόστος του παράλληλου προγράμματος. Τόνισε δε πως αν δεν αποσυρθεί το εν λόγω ν/σ θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ξεκινήσει το EWG.

Ο κ. Χουλιαράκης επικοινώνησε αμέσως με το υπ. Οικονομικών και το μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας την απαίτηση των δανειστών. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό..

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε με το Μαξίμου να επιμένει ότι θα επανέλθει τον Ιανουάριο. Από την άλλη, το EWG ενέκρινε, καταρχήν, την υποδόση του 1 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά εντός των επομένων ωρών θα προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτουμένων σχετικά με την Υγεία.