"Όχι" στο σύστημα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε σε ομιλία της στο κοινοβούλιο σήμερα, ότι η Γερμανία αντιτίθεται στα σχέδια ενός συστήματος πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων. «Τα ρίσκα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τις κυβερνήσεις, πρέπει να μειωθούν» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters. «Μια αμοιβαιοποίηση της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι είναι λάθος και την απορρίπτουμε» πρόσθεσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι κατά του σχεδίου εγγύησης καταθέσεων έχουν ταχθεί ο Γερμανός Υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν. Στο τέλος Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σύστημα ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Με βάση την πρόταση, το σύστημα πρόκειται να υλοποιηθεί χρονικά σε τρεις φάσεις:

Αρχικά, θα αποτελεί ένα καθεστώς αντασφάλισης των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων (DGS), το οποίο έπειτα από τρία χρόνια θα μετατραπεί σε σύστημα συνασφάλισης, ενώ η ενιαία συνεισφορά στο σύστημα αυτό θα αυξηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στην τελική φάση, προβλέπεται ένα πλήρες Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων (ΕDIS) το 2024.