Αξιοποίηση συμβουλευτικών προγραμμάτων από ΜμΕ

Μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναγνωρίζει τα οφέλη της συμβουλευτικής διαδικασίας, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή στα σχετικά έργα που υλοποίησε το ινστιτούτο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) την περίοδο 2011-2015. Στον απολογισμό δράσεων του ινστιτούτου αναφέρονται τα εξής:

– Ολοκληρώθηκε το έργο «Δράσεις προσαρμογής επαγγελμάτων που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης διά μέσου πιλοτικών σχεδίων τεχνικής κατάρτισης και συμβουλευτικής – υποστήριξης της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων» στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού».

Βασικοί πυλώνες του έργου αποτέλεσαν αφενός η τεχνική επαγγελματική κατάρτιση σε 23 θεματικά αντικείμενα για 18 επαγγέλματα που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ και αφετέρου η διαδικασία πιστοποίησης προσόντων με σκοπό την τυπική αναγνώριση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτήθηκαν από αυτήν.

Συμμετείχαν σε δράσεις κατάρτισης 6.000 επαγγελματίες, ενώ στη συνέχεια 1.500 έλαβαν μέρος σε εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων που διενεργήθηκαν από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσόντων.

– Απήχηση είχε και το έργο «Δίκτυο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας για τις Μικρές Επιχειρήσεις». Συγκεκριμένα, την περίοδο 2012-2015 το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έλαβε συνολικά 1.117 αιτήσεις από όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 1.029 ήταν επιλέξιμες για την παροχή υπηρεσίας. Οι 1.117 αιτήσεις των επιχειρήσεων αφορούσαν σε 2.853 αιτήματα συμβουλευτικής σε συγκεκριμένα πεδία συμβουλευτικής υποστήριξης. Από τις 1.029 επιλέξιμες αιτήσεις, οι 906 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Το ποσοστό ολοκλήρωσης έκλεισε στο 105%, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 860 ολοκληρωμένων συμβουλευτικών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 22% των αιτημάτων των επιχειρηματιών αφορούσε σε προώθηση πωλήσεων και marketing, ενώ το 10% σε μελέτες βιωσιμότητας. Επιπρόσθετα, το 9% σχετιζόταν με μελέτες αγοράς και προοπτικής κλάδων. Ένα ακόμα 9% αφορούσε σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. Το 26% των αιτημάτων προήρθε από την Περιφέρεια Αττικής, το 16,11% από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, το 12,53% από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, το 11,10% από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το 9,57% από την Ήπειρο. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας κάλυψαν το εναπομείναν ποσοστό.

Παράλληλα, το 37,20% των ολοκληρωμένων συμβουλευτικών προήλθε από τον κλάδο του εμπορίου, ενώ το 31,8% από τον κλάδο των υπηρεσιών. Το 19,60% των ωφελούμενων ήταν επιχειρηματίες του μεταποιητικού κλάδου, το 4,1% του κλάδου των καταλυμάτων, το 4% του κλάδου της εστίασης και το 2,8% προερχόταν από τον κατασκευαστικό κλάδο.

– Μεγάλη προσέλευση επιχειρήσεων καταγράφηκε και στο έργο «Δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας και των μορφών συνεργασίας στις μικρές επιχειρήσεις» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε πρώτο επίπεδο την ενημέρωση και την επιμόρφωση των επιχειρήσεων και σε δεύτερο επίπεδο την παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης.

Κατά την υλοποίηση του έργου, 114 επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν σε θέματα ανάπτυξης καινοτομίας, 27 επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν σε θέματα προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας, δημιουργήθηκαν 9 ομάδες επιχειρήσεων (clusters), πραγματοποιήθηκαν 10 επιχειρηματικές επισκέψεις στο εξωτερικό, έγιναν 3 επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B), ολοκληρώθηκαν 8 προγράμματα επιμόρφωσης κ.λπ.

– Τέλος, σημαντικές δράσεις υποστήριξης υλοποιήθηκαν μέσα από το έργο «ΕΝΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ – Συμβουλευτική υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον Δήμο Αθήνας σε θέματα επιχειρηματικότητας και συνεργασιών με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» και υλοποιήθηκε την περίοδο 2014-2015.

Το έργο αφορούσε στην ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Δήμου της Αθήνας. Συνολικά, κατά την υλοποίηση του έργου υποστηρίχθηκαν 618 επιχειρήσεις σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, 4 συμπράξεις επιχειρήσεων, ενώ σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν 10 επιχειρηματικές διαδρομές.

Πηγή: ΑΜΠΕ