Αποστόλου: Μάχη για να ελαφρυνθούν οι αγρότες, θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι

Αναφορικά με το ζήτημα των προστίμων, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, και την ανάκτηση χρημάτων με τα οποία ενισχύθηκαν αγρότες από τα πακέτα Χατζηγάκη, Μωραϊτη και Κοντού και πλέον τα καταλογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημέρωσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, o Υπουργός αναφέρθηκε στις σπατάλες και την κακοδιαχείριση του παρελθόντος σε τομείς όπως η εκπόνηση των διαχειριστικών προγραμμάτων και διαβεβαίωσε τα κομματικά στελέχη ότι το υπουργείο δίνει μάχη για τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των αγροτών.

Ειδικά για την υποχρέωση ανάκτησης ενισχύσεων, κ. Αποστόλου είπε ότι το υπουργείο κινείται με τέτοιο τρόπο που – ειδικά για τις ανακτήσεις του πακέτου Χατζηγάκη- να απαλλαγεί μεγάλο μέρος των αγροτών. Ξεκαθάρισε όμως ότι το θέμα των ανακτήσεων θα έρθει στη Βουλή ώστε να δώσουν λόγο εκείνοι που ευθύνονται και να ξεκαθαρίσει αν πρέπει εκείνοι να πληρώσουν για τις ενέργειές τους.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αγροτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενημέρωσε την Κεντρική Επιτροπή ότι βγήκε στη διαβούλευση το πλαίσιο για το συνεργατισμό,ενώ σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται και η νομοθετική πρωτοβουλία για τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων.

Όσον αφορά σε προβλήματα που ανέκυψαν με τις πληρωμές αγροτών υπενθύμισε ότι η νέα ΚΑΠ είναι μειωμένη κατά 15%, ενώ η κατανομή γίνεται πλέον σε τρεις περιφέρειες. Επίσης,ο υπουργός τόνισε ότι το υπολειπόμενο ποσοστό (46%) της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί το Φεβρουάριο μέσα από το οποίο θα καλυφθεί μεγάλο μέρος των αγροτών που στην πρώτη κατανομή τους αναλογούσε ποσό μικρότερο από 250 ευρώ και μάλιστα αθροιστικά.