Σε φάση επανεκκίνησης μια σειρά από δημόσια έργα

Μια σειρά από δημόσια έργα που παρέμεναν «παγωμένα», όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, εισέρχονται σε φάση επανεκκίνησης, βάζοντας άμεσα σε τροχιά υλοποίησης την πολύπαθη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας για το τμήμα Γαλάτσι – Γουδή, την πολύπαθη γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοπράτηση της πρώτης εργολαβίας του τμήματος Πάτρα-Πύργος.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοπρατηθεί η πρώτη εργολαβία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, η οποία θα έχει προϋπολογισμό 67 εκατ. ευρώ και θα εκτείνεται σε μήκος 8 χλμ. Το πρώτο κομμάτι του έργου… αναμένεται εντός των ημερών, ενώ γίνονται προσπάθειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες να βγουν δύο διαγωνισμοί, δύο από τα τμήματα του έργου Πάτρα – Πύργος μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ της “Ημερησίας”. Το πρώτο τμήμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 67,2 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και περιλαμβάνει την κατασκευή από τη χιλιομετρική θέση 66+360 έως 74+500, μήκους 8,14 χιλιομέτρων, το οποίο διαμορφώνεται με νέα χάραξη, με διατομή αρτηρίας συνολικού πλάτους 21,30 μέτρα.

Προβλέπεται η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου (Πύργου), η κατασκευή νέων και αναβαθμιζόμενων παράπλευρων και κάθετων δρόμων συνολικού μήκους 11 χλμ. και άλλα συνοδά έργα. Στην εργολαβία περιλαμβάνονται και έργα προαίρεσης (option) όπως η εκτέλεση εργασιών ανακατασκευής του οδοστρώματος της υφιστάμενης νέας εθνικής οδού Πάτρας – Πύργου μήκους 8 χλμ. από τον κόμβο Πύργου μέχρι τον κόμβο της Αρχαίας Ολυμπίας, προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Στην… «καταιγίδα» των έργων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υποδομών, περιλαμβάνεται επέκταση του μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες ξεπαγώνει η διαδικασία υλοποίησης στις επόμενες εβδομάδες.

Η ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας με υποθαλάσσια σήραγγα, που θα κατασκευαστεί ως έργο παραχώρησης, λαμβάνει καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτιο του 2016, ενώ το «παζλ» συμπληρώνεται με τη σιδηροδρομική Εγνατία, τη ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών δικτύων, τις επεκτάσεις των προαστιακών αλλά και τις αναβαθμίσεις των λιμανιών της χώρας. «Από αυτά», όπως έχει τονίσει ο Χρ. Σπίρτζης, «τίποτα δεν είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν. Πρόκειται για τα λιμάνια που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα, το λιμάνι του Λαυρίου, η σύνδεση του λιμανιού της Ραφήνας με τον προαστιακό. Είναι μια μεγάλη λίστα έργων».

«Μετά τη συνάντηση με την ΕΤΕπ και με την Παγκόσμια Τράπεζα συναντηθήκαμε και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, προκειμένου να καθοριστούν οι διαδικασίες για να έχουμε συνεργασία και προγραμματισμό για ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών, που έχουμε σχεδιάσει και θέλουμε να τρέξει μέσα στα επόμενα χρόνια», όπως είπε ο υπουργός.

Μετρό – Γραμμή 4

Με «προίκα» τη γενναία χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και με την είσοδο για πρώτη φορά ιδιωτών στα έργα του μετρό, το υπουργείο Υποδομών δρομολογεί την πολυδιαφημισμένη Γραμμή 4, που θα εξυπηρετήσει πυκνοδομημένες περιοχές, όπως το Γαλάτσι και η Κυψέλη και θα φτάνει στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα συνεχίζει στο Μαρούσι και τη Λυκόβρυση, έως την εθνική οδό.

Παρόλο που το σημαντικό αυτό έργο δεν «χωρούσε» στο νέο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 3,25 δισ. ευρώ, η εικόνα άλλαξε μετά την πρόσφατη διευκρίνιση από την πλευρά της ΕΤΕπ ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει στο 75% τη συμμετοχή της στο κόστος κατασκευής του μετρό. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες μπορούν να συμβάλουν με το υπόλοιπο ποσό, καλύπτοντας τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί η νέα γραμμή του μετρό στο πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ.

Ο Χρ. Σπίρτζης δηλώνει βέβαιος ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να δημοπρατήσει την άνοιξη το πρώτο τμήμα των 11,7 χλμ. από το άλσος Βεΐκου έως την περιοχή Γουδή. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, το δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, αλλά θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία του μετρό και θα εξοφλήσει το έργο από τα έσοδα των εισιτηρίων.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση των έργων μετατίθεται για το 2020. Από τα στοιχεία που έδωσε είναι σαφές ότι μπορεί να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2016 η υπογειοποίηση της γραμμής του Ηλεκτρικού από το Νέο Φάληρο έως τον Πειραιά, με κατασκευή νέου σταθμού στην περιοχή του εργοστασίου Καρέλια, συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ.

Αεροδρόμιο Ηρακλείου

Ταυτόχρονα, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το γιγαντιαίο project του Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλλι με δημοπράτηση, ανάθεση και κατασκευή, όπως διαμηνύει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Το ποσοστό του Δημοσίου θα ανέλθει από το 40% στο 45% έως και 55% με υποχρεωτική καταβολή 15 εκατ. ως concession fee – εκ μέρους του παραχωρησιούχου, καταβλητέο στην έναρξη περιόδου παραχώρησης. Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, μεταξύ άλλων, ο επενδυτής θα είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει την απασχόληση μακροχρόνιων ανέργων για την κατασκευή του έργου. Όπως αναφέρεται σχετικά, το εν λόγω project και οι όροι του, αποτελούν δείγμα γραφής για τις επενδύσεις που δρομολογούνται, στον αντίποδα συμβάσεων από προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν σέβονταν το δημόσιο, τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Στην νέα επένδυση, ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ, προσαυξάνεται ο συντελεστής βαρύτητας της αιτούμενης χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου από 15% σε 25%. Δηλαδή, ενισχύεται η βαθμολογία και επιβραβεύεται ο διαγωνιζόμενος, ο οποίος θα ζητήσει το μικρότερο ποσό κρατικής χρηματοδότησης, η οποία ανέρχεται στα 220 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, όπως προβλέπεται, στη Ζώνη Εμπορικών Χρήσεων θα κατασκευαστεί σε έκταση δέκα στρεμμάτων συνεδριακός – εκθεσιακός χώρος ο οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διεθνή προβολή των τοπικών προϊόντων και δεν θα είναι ανταγωνιστικός εμπορικά.