Κοινή δράση ΓΣΕΒΕΕ - ευρωβουλευτών για τις ελληνικές ΜμΕ

Σε κλίμα συνεννόησης και ανάληψης κοινής δράσης με τη ΓΣΕΒΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, εξελίχθηκε η συζήτηση μεταξύ των 6 Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο πάνελ του Σαββάτου στο πλαίσιο του 47ου Συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ με συντονιστή τον Νίκο Μεγγρέλη.

Με αφετηρία το ντοκιμαντέρ του «Ως εδώ», οι Ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν πάνω στη σημερινή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τους λόγους που μας οδήγησαν στη κρίση, τις αιτίες που συντηρούν την κρίση και τις πιθανές λύσεις και προοπτικές που μπορεί να προκύψουν ή υπάρχουν, όπως σημειώνει το euro2day.

Ο κ. Δ. Παπαδημούλης, τόνισε πως δεν χρειάζονται παχιές κουβέντες , αλλά ένα ρεαλιστικό σχέδιο για επιστροφή στην ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου, καθώς πέρα από τα λουκέτα των επιχειρήσεων, η μεγάλη ζημιά είναι η αιμορραγία των καλών μυαλών που επιταχύνει το θάνατό μας και υπονομεύει την ανάπτυξη. Ευχήθηκε η συζήτηση να οδηγήσει σε κάποιες δεσμεύσεις που θα απαλλάξουν τη χώρα από την επιτροπεία, ενώ παράλληλα εξέφρασε την απορία του με το πως οι Έλληνες παντού στο κόσμο διακρίνονται και η Ελλάδα 35 χρόνια μετά την ΕΟΚ είναι στο πάτο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν η διαχείριση της κρίσης και η νοοτροπία των πολιτών δεν αλλάξουν, δεν θα τα καταφέρουμε. Οι δύο βασικές προϋποθέσεις κατέληξε είναι η πραγματική στροφή σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο και η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών.

Ο κ. Γ. Κύρτσος αναφερόμενος και σε προσωπικό παράδειγμα για το πώς ξεκίνησε μια μεγάλη επένδυση και κατέληξε με χρέος, ξεχώρισε τέσσερις βασικές αιτίες για την ολοένα και βαθύτερη ύφεση. Η πρώτη αφορά στις δημοσιονομικές αστοχίες που οδήγησαν σε αδιέξοδο, η δεύτερη στο λάθος δρόμο που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα κάναμε όλα λάθος όταν ξεκίνησε το μνημόνιο, αντί να ακολουθήσουμε μια θεραπεία σοκ. Τρίτη αιτία ανέφερε την αδυναμία των κυβερνήσεων να θέσουν τους όρους τους για το μνημόνιο όπως έκανε για παράδειγμα η Ιρλανδία. Εμείς, αντιθέτως, δεν κάναμε τίποτα. Σε κάθε πρόβλημα, στέλναμε ένα φόρο στο πουθενά ως λύση και καταστρέφαμε και από ένα κλάδο. Η τέταρτη αιτία για την όλο και εντονότερη κρίση, είπε ο κ. Κύρτσος, είναι ότι τσακωνόμαστε διαρκώς μεταξύ μας και καταλήγουμε να υπομονεύουμε ο ένας τον άλλον.

Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε πως έγιναν λάθη και η αφετηρία της κρίσης ήταν καταστροφική. Υποστήριξε όμως πως πλέον για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο, το ζήτημα δεν είναι τα κριτήρια προοπτικής, αλλά τα κριτήρια διαχείρισης του χρέους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως κάποιες επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την λεγόμενη αιμορραγία μυαλών, λέγοντας πως εφόσον διαχειριστούμε ορθώς τις προοπτικές εξόδου από τη κρίση και επιστρέψουμε σε ανάπτυξη, όλα αυτά τα μυαλά θα γυρίσουν στην Ελλάδα έχοντας λαμπρές περγαμηνές και ένα πολύ καλό μέλλον μπροστά τους.

Ο κ. Μ.Κύρκος, παίρνοντας τη σκυτάλη, αναφέρθηκε στο ότι η κρίση δεν άρχισε το 2008 ή το 2009, υπήρχε και παλαιότερα και φούσκωνε ολοένα και περισσότερο με δανεικά του κράτους και των ιδιωτών.

Δεν θα ξαναϋπάρξουν οι επιχειρήσεις που χάθηκαν, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε να προβληματιστούν όλοι πάνω στο ποιο είναι αυτό το παραγωγικό μοντέλο που θα ξαναζωντανέψει την Ελλάδα και τη σημασία να αλλάξουν και οι πολίτες νοοτροπία και να παίρνουν την ευθύνη της ψήφου τους. Εξέφρασε την απαισιοδοξία του σε σχέση με τις προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη στο β΄εξάμηνο του 2016, λέγοντας ότι το κλίμα έχει τραυματιστεί πολύ και δεν θα είναι τόσο εύκολο, αν όχι αδύνατο να επιστρέψουμε σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Κ. Παπαδάκης εστίασε στο ότι καλλιεργούνται θεωρίες και αυταπάτες ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στη προ κρίσης κατάσταση. Τα μέτρα όμως που ήρθαν και έρχονται καταδεικνύουν πως πριμοδοτούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια. Δεν είναι λάθος πολιτικές , είπε χαρακτηριστικά, είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου και ήδη έχει στρωθεί ο δρόμος για αυτό. Καμία κυβέρνηση, με εξαίρεση το ΚΚΕ, δεν θα είναι φιλολαϊκή και μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες, όπως το ασφαλιστικό και η απελευθέρωση της αγοράς.

Ο κ. Ν. Μαριάς τόνισε πως την τελευταία εξαετία διοικεί η Τρόικα και όχι τα κόμματα, καθώς έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη κατεύθυνση και είναι αδύνατο να συνεχίσουμε με τα ίδια δεδομένα. Οικοδομήσαμε την οικονομία μας, είπε ο κ. Μαριάς, ως οικονομία κατανάλωσης και όχι ως παραγωγής. Συμπλήρωσε πως ο υπερδανεισμός δεν αξιοποιήθηκε, χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν είναι πια ελληνικές, αφήνοντας τον καθορισμό του παραγωγικού μοντέλου στις τράπεζες. Επομένως κατέληξε ο κ. Μαριάς το αναπτυξιακό μοντέλο δεν το καθορίζουν οι κυβερνήσεις, αλλά οι τράπεζες και δεν θα υπάρξει λύση όσο υπάρχουν μνημόνια, προβλέποντας πως θα συμβεί ότι είχε γίνει το ’50.

Όλοι οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν με τη πρόταση του κ. Δ. Παπαδημούλη να αναλάβουν κοινή δράση με τη ΓΣΕΒΕΕ για να παρουσιάσουν στο Ε.Κ. τα προβλήματα των ΜμΕ και να δυναμώσει η παρέμβασή της ΓΣΕΒΕΕ στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.