Στο τέλος Δεκεμβρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει φορολογικός παράδεισος καθώς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των ευρωπαϊκών χωρών που διατηρούν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, υπογράμμισε ο Yπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκη, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι «δεν θα μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε οικονομία χαμηλού εργασιακού κόστους, όπως οι γειτονικές χώρες», ενώ επανέλαβε ότι οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές θα είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε. Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, εκτίμησε ότι «μπορούμε να βγούμε από την κρίση με βιώσιμο και κοινωνικά συνεκτικό τρόπο» και πρόσθεσε ότι «η οικονομία θα περάσει σε θετικό πρόσημο νωρίτερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, ίσως και το πρώτο τρίμηνο του 2016».

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το γενικότερο μακροοικονομικό κλίμα τόνισε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2016 και συνέχισε ότι η υιοθέτηση των 48 προαπαιτούμενων της συμφωνίας του προηγουμένου καλοκαιριού και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – στην οποία το δημόσιο θα συνεισφέρει μόνο 5,5 δισ. ευρώ έναντι των 25 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά – επαναφέρουν τη σταθερότητα και την προοπτική στην οικονομία η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εξαίροντας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την επιβολή των capital controls ενώ σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, κατέστησε σαφές ότι μία συμφωνία για την εξομάλυνσή του θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει μία κρίση – χρέους στο μέλλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ