Παράταση για δύο χρόνια στην άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στη Ν. Καβάλα

Παρατείνεται για δύο συν ένα έτη, η άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, η οποία έληγε την προσεχή Δευτέρα 23 Νοεμβρίου. Το Δημόσιο και οι ανάδοχες εταιρείες υπέγραψαν σήμερα τη σχετική σύμβαση, σύμφωνα με το σκεπτικό της οποίας η παράταση δίνεται για τους εξής λόγους:

– Μετά τη λήξη της άδειας εκμετάλλευσης, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων, θα έπρεπε να αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που θα επιβάρυνε σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος, προκειμένου να βελτιωθούν οι τρέχουσες μη ευνοϊκές οικονομικές και ενεργειακές παράμετροι και το Ταμείο Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, να προετοιμάσει και διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία, για την παραχώρηση της χρήσης της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα». (Όπως είναι γνωστό εξετάζεται η αξιοποίηση του εξαντλούμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου).

– Το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας δεν έχει εξαντληθεί και συνεχίζεται η εκμετάλλευσή του, καθώς συνδέεται λειτουργικά προς το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου και χρησιμοποιείται για την υποβοήθηση της άντλησης πετρελαίου και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού προς κάλυψη των ιδίων αναγκών των εγκαταστάσεων.

Την σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Oil κ. Δημήτρης Γόντικας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ρήγας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι η παράταση της άδειας επιτρέπει τη λειτουργία και συντήρηση της εξέδρας «Κάππα» της Νότιας Καβάλας και επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει την ερευνητική της δραστηριότητα στην περιοχή.