Προϋπολογισμός... "déjà vu": Μείωση δαπανών, αύξηση φόρων

Μετά τη χθεσινή υπερψήφιση, με κυβερνητικούς “τριγμούς”, του πολυνομοσχεδίου των προαπαιτούμενων και την έναρξη νέου γύρου πολιτικής διαμάχης με αφορμή την πρώτη κατοικία και την, ουσιαστική, έναρξη των πλειστηριασμών, σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσε στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2016, με το υπουργείο να υποστηρίζει ότι, “οπως και στο προσχέδιο, η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να συνδυαστεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακατανομή των βαρών”.

Πάντως, όπως ήδη καταγράφεται στα ΜΜΕ, ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα μέτρα συνολικού ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από τις συντάξεις θα εξοικονομηθούν 538 εκατ.ευρώ. Κατά 188 εκατ.ευρώ προβλέπεται να μειωθούν και οι συντάξεις που καταβάλει το Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση στο σκέλος των δαπανών του Δημοσίου θα γίνει από αύξηση εισφορών και παράλληλο περιορισμό των παροχών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, που υπολογίζεται στο 1,1 δισ.ευρώ.

Ακόμη 105 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν στα δημόσια ταμεία από την μείωση κατά 50% της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης.

Τα έσοδα προϋπολογίζονται στα 3,2 δισ. επιπλέον, μέσω της νέας φορολογίας, την προκαταβολή φόρου από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες κλπ.

Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ορισμένους αριθμούς… εναντίον της πραγματικότητας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην αγορά, αλλά και στην κοινωνία. Ετσι, το υπουργείο σημειώνει ότι “στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015 αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής”.

Προσθέτει, ότι “η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη αλλά διόλου ασήμαντη”. “Από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις. Αυτό έδωσε έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

· Τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.

· Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.

· Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.

Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για έσοδα 150 εκατ. από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα”.

Προσθέτει, ότι “δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας, και παρόμοια «διαχειριστικά» μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν. Όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, θα αποτελέσουν κέρδος για το σύνολο των πολιτών”

Δείτε τον προϋπολογισμό:

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ-2

ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-1 2016

ΕΚΘΕΣΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-1

2016