Νέα κομβική ημερομηνία η 15η Νοεμβρίου για έκτακτο EWG και εκταμίευση

Το Eurogroup, όπως αναμενόταν, δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. και διεμήνυσε προς την Αθήνα ότι έχει χρόνο μέχρι την επόμενη εβδομάδα να «κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα» θέτοντας ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.  Το Eurogroup αναγνώρισε επίτευξη προόδου και παρέπεμψε σε απόφαση για την υποδόση σε νέο έκτακτο EuroWorking Group την επόμενη εβδομάδα με την 15η Νοεμβρίου να είναι η νέα κρίσιμη ημερομηνία για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μέσα στην εβδομάδα, με κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, στάθηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup επικροτεί τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εκπληρώσουν τα απαιτούμενα μέτρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Σημείωσε δε ότι το Eurogroup εξουσιοδότησε το Euro Working Group να συγκληθεί εκ νέου έως την αρχή της επόμενης εβδομάδας, για να εξετάσει την πρόοδο υλοποίησης.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι χαμηλότερο του αναμενομένου, ενώ τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μέτρα, πριν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Οι όροι που έχουν τεθεί θα πρέπει να ικανοποιηθούν, ξεκαθάρισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και ανέφερε ότι το Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει να έχει μία σαφή εικόνα, για την οποία θα ενημερωθεί τις επόμενες ημέρες και ο ESM. Επίσης, αναφέρθηκε και στα «κόκκινα» δάνεια, εκτιμώντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία σχετικά με το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι είμαστε στο 80% του δρόμου για τα προαπαιτούμενα και ότι θα πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για τις κατασχέσεις. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών και ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι αλλά και να δημιουργούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν στις τράπεζες να αρχίσουν εκ νέου να δανείζουν.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για  θετικό κλίμα και αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί. Κατά τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώθηκε συνολικά η θετική προσέγγιση των εταίρων προς την Ελλάδα και αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή τόσο των προαπαιτούμενων όσο και συνολικά του προγράμματος. Όσον αφορά στις εκκρεμότητες που υπάρχουν και αποτελούν και το εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης, κυβερνητικές πηγές θέλουν να διευθετούνται τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, θέτοντας επίσης ως διορία τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. €.

Πηγές: naftemporiki.gr, ethnos.gr, imerisia.gr