Κυρώσεις σε όσους δεν δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία μετά την σύνταξη του περιουσιολογίου

Νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων χρημάτων θα καταθέσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκου Νικολόπουλου. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο Τρυφών Αλεξιάδης, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί «γιατί το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε διαδικασίες λειτουργίας περιουσιολογίου. Δίνουμε τελευταία ευκαιρία σε όσους συμπολίτες με χρήματα εντός ή εκτός και δεν δικαιολογούνται από φορολογικές δηλώσεις να τα δηλώσουν».

Μάλιστα διεμήνυσε ότι θα υποστούν σοβαρότατες φορολογικές ποινικές και άλλες κυρώσεις, όσοι δεν δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε μορφής και εντοπιστούν μετά την σύνταξη του Περιουσιολογίου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να είναι ελκυστικές, ώστε να αποφέρουν αποτέλεσμα και να δηλωθούν τα χρήματα και από την άλλη να μην είναι χαριστικές ώστε να προσλάβουν τον χαρακτήρα ξεπλύματα ή μιας ευνοϊκής περαίωσης.

Ο κ. Αλεξιάδης δεν ξεκαθάρισε τα κίνητρα που θα δοθούν ώστε να δηλωθούν τα χρήματα αυτά, αν δηλαδή θα απαλλαγούν από τα φορολογικά πρόστιμα και όλες τις ποινικές κυρώσεις ωστόσο όμως υπογράμμισε ότι «θέλουμε τα κίνητρα να μην είναι προκλητικά. Αν είναι χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.α. δεν θα νομιμοποιηθούν ακόμη και αν δηλωθούν».

Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι τα κίνητρα θα περιλαμβάνουν τόσο χρήματα που έχουν εξαχθεί όσο και εκείνα που βρίσκονται στο εσωτερικό (σ.σ. εκτός τραπεζών). Παράλληλα εξετάζονται να δοθούν κίνητρα για τα κεφάλαια που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και δεν έχουν δηλωθεί εφόσον επιστρέψουν στο εσωτερικό όπως επίσης και σε περιπτώσεις που αυτά τα χρήματα αφορούν πολίτες που εμπλέκονται σε υποθέσεις που είναι για έλεγχο (σ.σ. στην Λίστα Λάγκαρντ, εμβάσματα εξωτερικού κ.α.)

Καταλήγοντας όπως ενημέρωσε ο κ. Αλεξιάδης δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα αδήλωτα κεφάλαια υπαχθούν σε ένα αυτοτελή συντελεστή φορολόγησης ή αν θα πρέπει να προστεθούν στα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ετών.

Πηγή: newmoney