Τηλεπικοινωνιακό διάδρομο μεταξύ Βαλκανίων, Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής «στήνει» η Cyta

Τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή θα συνδέσει τηλεπικοινωνιακά η Cyta. Έως το τέλος της χρονιάς θα έχει τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία το υποθαλάσσιο σύστημα KIMONAS, το οποίο θα συνδέει τον καλωδιακό σταθμό της Cyta στον Πεντάσχοινο της Κύπρου, με τον καλωδιακό σταθμό της Med Nautilus (θυγατρικής εταιρείας της Telecom Italia Sparkle) στα Χανιά.

Στη συνέχεια, μέσω του υποθαλάσσιου οπτικού δακτυλίου ΑΤΗΕΝΑ μεταξύ Χανίων – Αθήνας, ιδιοκτησίας της Cyta Ελλάδος και άλλων δικτύων οπτικών ινών, επίσης ιδιοκτησίας της Cyta Ελλάδος, θα διασχίζει τη Στερεά Ελλάδα και θα προεκτείνεται μέχρι τη Σόφια στη Βουλγαρία και σε άλλα σημεία σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας που φιλοξενεί το ethnos.gr, μέσω υποθαλάσσιων υποδομών οπτικών ινών, αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Cyta, που διασυνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα, ο Όμιλος Cyta επισφραγίζει το στρατηγικό του ρόλο σε ένα κοινό μέτωπο Κύπρου – Ελλάδος, στον άξονα Μέσης Ανατολής – Βαλκανίων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, το σύστημα KIMONAS δημιουργεί έναν νέο τηλεπικοινωνιακό διάδρομο που θα διασυνδέει τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη με την Αίγυπτο και άλλους σημαντικούς προορισμούς στη Μέση Ανατολή, μέσω Κύπρου. Ταυτόχρονα, μέσω των δικτύων της Telecom Italia Sparkle, συνεργάτη του ομίλου Cyta, θα προσφέρει δυνατότητες διασύνδεσης στα Ανατολικά με την Τουρκία και στα Δυτικά με την Ιταλία και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

«Νέοι ορίζοντες, νέες επιχειρηματικές προοπτικές, νέο κεφάλαιο στην τηλεπικοινωνιακή αξία του Οργανισμού. Το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα KIMONAS εδραιώνει τον όμιλο Cyta ως έναν εκ των πλέον σημαντικών τηλεπικοινωνιακών κόμβων στη Μεσόγειο, προσφέροντας αμοιβαίες επιχειρηματικές ευκαιρίες για πρόσβαση σε νέες σημαντικές αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Η διασύνδεση και ενοποίηση των δικτύων του ομίλου, μέσω του συστήματος KIMONAS, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, που, μεταξύ άλλων, προσφέρει τη δυνατότητα στη Cyta Ελλάδος να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο στη λιανική, αλλά και στη χονδρική αγορά» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cyta Ελλάδος και άλλων θυγατρικών, καθώς και διευθυντής εθνικής & διεθνούς χονδρικής αγοράς του ομίλου, Γιάννης Κουλίας.

«Πέραν των προφανών επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων για τη Cyta Ελλάδος, επιτρέπει στον όμιλο να αξιοποιήσει πλήρως τα εθνικά και διεθνή δίκτυα του σε ένα κοινό μέτωπο Κύπρου–Ελλάδος στον άξονα Μέσης Ανατολής–Βαλκανίων και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως εναλλακτική τηλεπικοινωνιακή γέφυρα μεγάλης γεωπολιτικής αξίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης», τόνισε ο κ. Κουλίας.

«Το σύστημα KIMONAS, εκτός από μια νέα σημαντική εταιρική σχέση μεταξύ του ομίλου Cyta και της Telecom Italia Sparkle, ενισχύει και ενδυναμώνει, με αμοιβαίο τρόπο, το στρατηγικό ρόλο και τη θέση των δύο εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας ευκαιρίες και για άλλα επιτυχή, διεθνή έργα τηλεπικοινωνιακής υποδομής που θα αναληφθούν από κοινού» δήλωσε ο αναπληρωτής ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Μιχάλης Αχιλλέως.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος πωλήσεων Ευρώπης της Telecom Italia Sparkle, Zvika Caspy, δήλωσε ότι, «με αυτή τη νέα συμφωνία, που ακολουθεί πολλές άλλες που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η Cyta αποτελεί έναν εκ των πλέον σημαντικών και αξιόπιστων συνεργατών της Telecom Italia Sparkle στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Telecom Italia Sparkle, Alessandro Talotta, είπε:

«Η νέα αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική μας σχέση με τον όμιλο Cyta και ταυτόχρονα μας προσφέρει τη δυνατότητα να εδραιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών δεδομένων και διαδικτύου στη Μεσόγειο, με τη χρήση ομοιογενούς και πλήρως προστατευμένου δικτύου τεχνολογίας αιχμής που διασυνδέει τις κύριες τηλεπικοινωνιακές αγορές της περιοχής, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, με την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη».