ΙΟΒΕ: "Βελτίωση" του οικονομικού κλίματος

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ να ενισχύεται στις 86,5 μονάδες από 83,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η φετινή επίδοση ήταν πάντως πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου, πριν δηλαδή από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σε όλους σχεδόν τους τομείς καταγράφεται σχετική βελτίωση προσδοκιών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες όπου σημειώνεται μικρή επιδείνωση, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κινούνται σε ένα μετεκλογικό περιβάλλον το οποίο προσδιορίζεται σε οικονομικό επίπεδο από το νέο πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους.

«Με τις παραμέτρους του προγράμματος να αποσαφηνίζονται σταδιακά, και όσο η εφαρμογή του είναι σε εξέλιξη, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προσαρμογής όλων στα νέα δεδομένα. Η παρουσία των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή πρακτική των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ η ρευστότητα για την οποία είχαν προνοήσει όσοι προέβλεπαν τους ελέγχους κεφαλαίων, συγκρατεί προς το παρόν τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου φαίνεται ότι έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί, ωστόσο η πραγματική επίδρασή τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας της τάσης στις προσδοκίες τους κατά τους προσεχείς μήνες», επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα:

  • στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται ήπια.
  • στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βαίνουν δυσμενέστερες, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων
  • στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται και αποκλιμάκωση στα αποθέματα
  • στις κατασκευές, η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται από τις λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αφού για την απασχόληση του τομέα, η ανάκαμψη είναι οριακή
  • στην καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνονται όλοι οι βασικοί δείκτες, εκτός των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση καταγράφουν θετική μεταβολή.

Πηγή: naftemporiki.gr