Μηδενικός ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή 23% λένε οι δανειστές

Προσκρούει στους εκπροσώπους των δανειστών το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή δυο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση όπως προέκυψε από τις συζητήσεις των δυο πλευρών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, οι θεσμοί διατύπωσαν ενστάσεις επικαλούμενοι την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ η οποία δεν προβλέπει μειωμένους συντελεστές στην εκπαίδευση.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση την οδηγία, οι κυβερνήσεις δύνανται είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ. Μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο κ. Φίλης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και ότι σε κάθε περίπτωση είναι θέμα διαπραγμάτευσης, εστιάζοντας στην ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου.

“Το εάν υπάρχει όχι ή ενστάσεις θα το δούμε, δεν το γνωρίζω. Στη συνάντηση που είχα εγώ με την τρόικα δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα, ούτε καν αναφορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Δεν έχω την ευθύνη για τα οικονομικά της χώρας, αλλά για την Παιδεία”, πρόσθεσε ο κ. Φίλης αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του κοινοτικού κανονισμού ωστόσο όμως τόνισε με νόημα ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες επ’ αυτού καθώς το θέμα του ΦΠΑ στην Παιδεία έχει μπει και πριν από τρεις μήνες, τώρα όμως ξανατίθεται “και κάνεις τους υπολογισμούς σου” καθώς “η διαπραγμάτευση έχει πάντοτε πολλές δυνατότητες για να βρεις λύση αρκεί όλες οι πλευρές να θέλουν”.

Ο Υπουργός Παιδείας ωστόσο έκανε λόγο για “ιδιομορφία” στην Ελλάδα σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση καθώς σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπάρχει “τόσο εκτεταμένο δίκτυο ιδιωτικής εκπαίδευσης πάσης φύσεως”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου της επιβολής 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς δεν γνωρίζουν αν πρέπει να εκδώσουν αποδείξεις με ΦΠΑ ή όχι.