"Γλίτωσαν"... οι Σαλαμινομάχοι

Εκτός “πακέτου” πώλησης του ΟΛΠ αφέθηκαν τα 120 στρέμματα της παράκτιας έκτασης της Δραπετσώνας και η ζώνη Α της Κυνοσούρας, όπου βρίσκεται το μνημείο των Σαλαμινομάχων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ΤΑΙΠΕΔ έκρινε ότι δεν προκαλείται απομείωση της αξίας του ΟΛΠ από την εξαίρεση της παράκτιας έκτασης της Δραπετσώνας, της οποίας το βάθος κυμαίνεται από 20 μέχρι 50 μέτρα από την ακτή. Αιτία της εξαίρεσης της έκτασης, η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε προαναγγείλει ότι η περιοχή θα αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής.

Σημειώνεται πάντως ότι προκειμένου να αποκτήσουν οι κάτοικοι πρόσβαση στην ακτή θα χρειαστεί να συναινέσει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της τα 250 στρέμματα που βρίσκονται πίσω από την ακτή.

Η εξέλιξη αυτή βάζει πλέον τον διαγωνισμό στην τελική ευθεία, ώστε οι οικονομικές προσφορές των τριών, όπως δείχνουν τα πράγματα, διεκδικητών του ΟΛΠ, να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2015.

Να θυμίσουμε, πάντως, ότι σε υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος είναι αντίθετος στην πώληση του ΟΛΠ εν γένει, αναφέρονται και άλλα πολιτιστικά σημεία τα οποία, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία και πρέπει να εξαιρεθούν. Μεταξύ άλλων σημειώνονται το τμήμα του αρχαίου τείχους του Πειραιά, ο τύμβος των Σαλαμινομάχων και ο ιστορικός τόπος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, βιομηχανικά μνημεία και κτίρια που προορίζονταν για να μετατραπούν σε Μουσεία του ΥΠΠΟ κλπ.