Στον Σκλαβενίτη οι εταιρείες Μάκρο και Χαλκιαδάκης

Η ελληνική αλυσίδα αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων

του Δημήτρη Χαροντάκη

Τελικώς το ελληνικό λιανεμπόριο αφορά μόνο έλληνες επιχειρηματίες – ή σχεδόν έλληνες επιχειρηματίες. Μετά την αποχώρηση των Γάλλων ήλθε η σειρά των Γερμανών. Το Metro Group, κορυφαίος επιχειρηματικός όμιλος όχι μόνο της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς, έπειτα από περίπου 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, μέσω της Μάκρο AE, ήλθε η ώρα να αποχωρήσει. Με συσσωρευμένες ζημιές ετών σε μια αγορά που μικραίνει χρόνο με τον χρόνο και με θολές προοπτικές ανάκαμψης, η επιλογή της πώλησης της θυγατρικής της φαινόταν μονόδρομος.

Απόκτηση του 60% της Χαλκιαδάκης

Το εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι η πλέον «φιλήσυχη», μάλλον εσωστρεφής και «μη επιθετική» στην αναπτυξιακή της συμπεριφορά ως πριν από λίγα χρόνια ελληνική αλυσίδα σουπερμάρκετ, η Σκλαβενίτης ΑΕΕ, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Πριν από λίγες εβδομάδες έγιναν γνωστές οι συζητήσεις της για την απόκτηση του 60% της κρητικής αλυσίδας Χαλκιαδάκης ΑΕ – του ποσοστού που κατέχει ο όμιλος Βερόπουλου.

Εφόσον τελικώς οι δύο συμφωνίες ευοδωθούν – δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί για το αντίθετο -, σε λίγες εβδομάδες, αρχής γενομένης από το 2015, η οικογένεια Σπύρου Σκλαβενίτη θα έχει επεκταθεί στην περιοχή της Κρήτης αποκτώντας τη δεύτερη σε μέγεθος αλυσίδα του νησιού και στο χονδρεμπόριο, όπου και τώρα έχει παρουσία, περιορισμένη φυσικά, μέσω των σουπερμάρκετ που διαθέτει.

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, «το 2015 θα είναι η χρονιά της». Δεν αποκλείεται μάλιστα οι πωλήσεις της τον επόμενο χρόνο να πλησιάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τρίτης το Metro Group θα ανακοινώσει επισήμως τη συμφωνία πώλησης και θα ακολουθήσει η διαδικασία ενημέρωσης και έγκρισης της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόκειται για τυπικό θέμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το στάδιο της ενσωμάτωσης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=653573