Στόχος η εγγυημένη σύνταξη μέχρι 1.000 ευρώ, βιώσιμο ασφαλιστικό και τραπεζική ομαλότητα

Κύριο μέλημα της συζήτησης για το ασφαλιστικό είναι να υπάρξει ένα σύστημα βιώσιμο, “με εγγυημένη τη σύνταξη έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψη και τη νέα πραγματικότητα”, δήλωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο του Mega ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε, όπως αναφέρει το imerisia.gr, ότι το πρόβλημα με το ασφαλιστικό είναι υπαρκτό και ότι ως κοινωνία έχουμε μπροστά μας δύο οι επιλογές, “εάν θα συνεχίσουμε με μικροαλλαγές από δω κι από κει και να προσπαθούμε κάθε φορά να κλείνουμε τον λογαριασμό για λίγο, ή αν θα προχωρήσουμε σε μια αναθεμελίωση”.

Τόνισε ότι η επιλογή της αναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος είναι δύσκολη, προσθέτοντας ωστόσο πως πρέπει “να τη δούμε ψύχραιμα και σοβαρά για τις επόμενες κυρίως γενιές και να συζητήσουμε τα μοντέλα που υπάρχουν παγκοσμίως”. Όπως σημείωσε, υπάρχουν μοντέλα που απορρίπτονται, όπως αυτά της Χιλής και της Νέας Ζηλανδίας, και μοντέλα που μπορούν να συζητηθούν παρότι έχουν αρνητικά σημεία, όπως αυτό της Σουηδίας.

Για την απόκκλιση των 700 εκατ. από τον μνημονιακό στόχο και το ενδεχόμενο να περικοπούν το 2016 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ο κ. Δραγασάκης είπε “θα τα δούμε αυτά”, ξεκαθαρίζοντας πως “σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτούς που ήδη έχουν ανάγκη και που κανονικά θα πρέπει να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε”.

Ο ίδιος, πάντως, τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει για πλούσιους συνταξιούχους, γιατί -όπως είπε- και οι μεγάλες συντάξεις έχουν θεμελιωθεί. “Είναι μέρος του κοινωνικού συμβολαίου, το οποίο βέβαια έχει καταρρεύσει”, προσθέτοντας ωστόσο: “Θα μιλούσα με άλλους όρους. Αν μπορούμε στην προσπάθεια να κάνουμε ένα καινούργιο σύστημα, να δούμε κάποιους εξορθολογισμούς με όρους αλληλεγγύης και όχι να τιμωρήσουμε κάποιον επειδή έχει μεγάλη σύνταξη”.

“Ακόμη και κάποιοι ελάχιστοι που μπορεί να παίρνουν σύνταξη 3.000 ευρώ, δεν θα το έθετα ότι είναι πλούσιοι. Πρέπει να δούμε το καινούργιο σύστημα, μιλάμε για τα παιδιά αυτών των συνταξιούχων” επισήμανε, όπως αναφέρει το imerisia.gr. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως “η έννοια του πλούτου είναι σχετική”, διευκρινίζοντας πως όταν στην κυβέρνηση μιλούν για πλούτο, μιλούν “για συσσωρευμένο πλούτο, την περιουσία που έχει κάποιος, και όχι το εισόδημα που παίρνει”.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα πόθεν έσχες υπουργών, ο κ. Δραγάσακης επικαλέστηκε τις τοποθετήσεις των ίδιων και είπε πως πιστεύει πως “η αλήθεια θα λάμψει”, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια ευαισθησία στη λειτουργία των θεσμών, αναφερόμενος στις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε στο Μega πως η αποκατάσταση της ομαλότητας στον τραπεζικό τομέα θα έρθει πολύ σύντομα. “Το θέμα θα λήξει μέσα στον χρόνο, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα” είπε, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε εφαρμογή οδηγία που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων. “Το έχουμε θέσει πρώτη προτεραιότητα” τόνισε.