Αναμένει ζημιές - ρεκόρ 6 δισ. ευρώ η Deutsche Bank

Στα επίπεδα – ρεκόρ των 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι ζημιές προ φόρων της Deutsche Bank το τρίτο τρίμηνο, με τον νέο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας να προειδοποιεί τους επενδυτές ότι ενδέχεται να περικοπεί ή να μην δοθεί καθόλου μέρισμα το 2015.

Ο Τζον Κράιαν έγινε διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank τον Ιούλιο με τη δέσμευση να μειώσει το κόστος λειτουργίας της. Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνει τα σχέδια του για την πώληση στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας και την έξοδό της από χώρες, με στόχο να περιορίσει το μέγεθός της, ενώ ετοιμάζεται να καταργήσει περίπου 23.000 θέσεις εργασίας, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters τον περασμένο μήνα.

«Τα νέα δεν είναι καλά και περιμένω ότι πολλοί από εσάς θα είστε πολύ απογοητευμένοι από αυτά», ανέφερε ο κ. Κράιαν σε ανοικτή επιστολή του προς το προσωπικό και προειδοποίησε ότι τα μπόνους θα κοπούν, καθώς το προσωπικό πρέπει «να επωμισθεί μέρος του βάρους» των ζημιών. Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην επιχειρηματικότητα της Γερμανίας, η οποία συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο της Volkswagen, μετά την παραδοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι εξαπατούσε στους ελέγχους των εκπομπών αερίων, σημειώνει το Reuters.

Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας υποχώρησε κατά 3% αρχικά, αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκε κατά 1%.  Χρηματιστές και αναλυτές έλεγαν σήμερα ότι η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank αυξήθηκε, επειδή ο κ. Κράιαν αναλαμβάνει δράση για να αντιμετωπίσει μακροχρόνια προβλήματα και, επίσης, επειδή φαίνεται απίθανο να προχωρήσει η τράπεζα σύντομα σε αύξηση του κεφαλαίου της, παρά τις ζημιές.

Η τράπεζα θα καταγράψει ζημιά 2,3 δισ. ευρώ στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της, 16 χρόνια μετά την απόκτηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bankers Trust. Θα καταγράψει, επίσης, ζημιά 3,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα λιανικής της θυγατρικής της Postbank και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στη συμμετοχή που έχει στην κινεζική τράπεζα Hua Xia. H Deutsche Bank δήλωσε ότι αναμένει ζημιές ύψους 6,2 δισ. ευρώ, μετά από φόρους, στο τρίτο τρίμηνο. Χωρίς τη μείωση της αξίας του άυλου ενεργητικού της, θα είχε ζημιές 400 εκατ. ευρώ.