Σταθάκης: Η οικονομία θα επανακάμψει πριν το καλοκαίρι - Καλύτερα από πριν οι τράπεζες

Αισιόδοξος ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα επιτευχθεί πριν το καλοκαίρι, ίσως το πρώτο τρίμηνο του 2016 εμφανίζεται σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας «θετικές όλες τις ενδείξεις για την ανάπτυξη η οποία είχε συμπιεστεί πολύ το τελευταίο διάστημα»

Ο κ. Σταθάκης εκφράζει την άποψη ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έως τα Χριστούγεννα και την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Επισημαίνει ότι «οι τράπεζες σήμερα είναι ασφαλέστερες από ό,τι στο παρελθόν» και θεωρεί «εξωπραγματικούς» τους κινδύνους περί κουρέματος καταθέσεων, δεδομένων των εγγυήσεων για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και πληθώρας άλλων ασφαλιστικών δικλίδων που «εξαναγκάζουν τις τράπεζες να κινούνται εντός αυστηρότερων κανόνων».

Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια», θεωρεί πολύ σημαντική την ένταξη στο νόμο Κατσέλη και των χρεών προς την εφορία, με τη συμμετοχή μάλιστα και επιχειρηματιών.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσον αφορά στην ίδρυση δημόσιου φορέα, της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, ως εργαλείο που θα κρίνει την ικανότητα των δανειοληπτών, εμφανίζεται θετικός. Οι δανειολήπτες πλέον θα γνωρίζουν απόλυτα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους μέσω των «Κέντρων Ενημέρωσης για τα Χρέη» που θα δημιουργηθούν.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αντιπαρέρχεται τις εκτιμήσεις για «εύθραυστη» πλειοψηφία έναντι των αντιδράσεων που θα προκληθούν κατά την ψήφιση των νέων μέτρων, τονίζοντας ότι  η κυβέρνηση είναι συμπαγής και απόλυτα ασφαλής με σαφή εντολή τετραετίας και ότι σε επιμέρους ζητήματα θα υπάρξουν ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Εξάλλου προσθέτει αναφορικά με τα σενάρια για νέα προαπαιτούμενα, που ορισμένοι εταίροι ίσως αξιώσουν, ότι «η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής και συγκεκριμένη και «δεν έχει χώρο ούτε για την προσθήκη άλλων θεμάτων ούτε για σημαντικές παρεκκλίσεις».

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ο Υπουργός σημειώνει ότι πρέπει, στο σύνολό του, να καταστεί βιώσιμο προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε κανονικό δανεισμό από της αγορές.

Επισημαίνει ότι το άμεσο χρέος της περιόδου 2015-2022 έχει διευθετηθεί πρακτικά με την αντικατάσταση του βραχυχρόνιου με μακροχρόνιο χρέος 30ετίας με μειωμένα επιτόκια. Για την περίοδο μετά το 2022 απαιτείται η εφαρμογή όσων «συνιστά το κριτήριο κάθε αναδιάρθρωσης» καταλήγει.