WSJ: Ποιες ελληνικές τράπεζες είναι πιθανότερο να βρουν «φρέσκο χρήμα»

Η πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αποτυπώνει ξεκάθαρα το «αγκαθωτό μονοπάτι» που έχουν ακολουθήσει τη φετινή χρονιά οι επενδυτές των τραπεζών, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal. Εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον αφανισμό, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests που θα πραγματοποιήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές εντός του τρέχοντος μήνα.

Όπως αναφέρει το άρθρο της Wall Street Journal, υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μέσω νέων δυνητικών επενδυτών ενώ σε διαφορετική περίπτωση, συμπληρώνει, οι τράπεζες μπορεί να στραφούν στη λύση της πώλησης περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να αγοράσουν κάποιοι άλλοι.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα η Wall Street Journal σημειώνει ότι προσπαθεί να πουλήσει τη θυγατρική της στην Τουρκία, Finansbank, καθώς η κίνηση αυτή θα μπορούσε να της αποφέρει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου που χρειάζεται. Στο μεταξύ, η Eurobank Ergasias, που έχει το μικρότερο ποσοστό δημόσιας ιδιοκτησίας (35%), διαθέτει ιδιώτες επενδυτές, όπως ο  Wilbur Ross, που είναι πρόθυμοι να βάλουν περισσότερα κεφάλαια υπό τις κατάλληλες συνθήκες ενώ πιο δύσκολη διαφαίνεται η προσέλκυση καινούργιων ιδιωτικών κεφαλαίων για Πειραιώς και Alpha Bank.

Πάντως, όπως σημειώνει η WSJ, υπάρχει μικρή διαφορά στο πώς διαπραγματεύονται οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο. Και οι τέσσερις βρίσκονται ή πλησιάζουν το ιστορικό χαμηλό τους ενώ υψηλότερα αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την WSJ αποτιμάται η Alpha Bank, στο μόλις 17% της τελευταίας της λογιστικής αποτίμησης.