Η Vodafone τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις της με την Liberty Global

Η Vodafone τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις της με την ευρωπαϊκή εταιρία καλωδιακής τηλεόρασης Liberty Global για ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Liberty Global και η Vodafone έχουν συνολικά περισσότερα από 80 δισ. δολάρια σε ετήσιο τζίρο και σχεδόν 130 δισ., σε συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση. Όπως τόνισε ο ιδιοκτήτης της πρώτης, John Malone, σε συνέντευξή του αυτό τον μήνα, οι δύο εταιρίες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, το οποίο περιέγραψε ως «τένις ιδεών».

«Εννοιολογικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποια πραγματική αξία, αλλά ρεαλιστικά δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε ώστε να είναι αμοιβαία επιτυχημένο», επεσήμανε ο Malone, 74 ετών. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Vodafone, με περιουσιακά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Ινδία και την Αφρική, προσπαθεί να μη βασίζεται πλέον τόσο πολύ σε μία επιχείρηση που έχει υποφέρει από πόλεμο τιμών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το euro2day. Από την άλλη, για τη Liberty Global μία συμφωνία με τη Vodafone θα εμβάθυνε την μετατόπιση στη στρατηγική μίας εταιρίας που μέχρι τώρα δεν κατέχει ασύρματα δίκτυα.

«Είναι καλά νέα το ότι η Vodafone δεν τραβήχτηκε σε μία ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων -δεν πείστηκα ποτέ ότι υπήρχε σε αυτό το σενάριο πραγματική αξία για τους μετόχους», υπογράμμισε ο Paul Marsch, αναλυτής της Berenberg Bank στο Λονδίνο. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία μελλοντική συμφωνία, αλλά για να δημιουργηθεί πραγματική αξία πρέπει να γίνει μία ολοκληρωτική συγχώνευση», τόνισε.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρίες θα άλλαζε εντελώς την εικόνα της Ευρώπης στις τηλεπικοινωνίες και τις βιομηχανίες καλωδιακής τηλεόρασης, ενώ θα προσέλκυε και αντιμονοπωλιακό έλεγχο.