ΔΝΤ: «Βόμβα» στην ΕΕ το 1 τρισ. € των «κόκκινων» δανείων

Διπλασιάστηκαν από το 2009 μέχρι το 2014 τα «κόκκινα» δάνεια στην ΕΕ φθάνοντας πλέον το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Έκθεση του ΔΝΤ για τα με εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ, η οποία εστιάζει στα καθεστώτα που ισχύουν σήμερα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπισή τους, σημειώνει ότι το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» είναι ιδιαίτερα μεγάλο στο νότιο τμήμα της ζώνης του ευρώ, καθώς και σε πολλές οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζουν την αύξηση των πιστώσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς δεσμεύουν τραπεζικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του δανεισμού και της χρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών. «Η ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της αύξησης των πιστώσεων, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βασίζονται περισσότερο στην τραπεζική χρηματοδότηση», αναφέρεται στην έκθεση.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει, όπως αναφέρει το in.gr, πως τα προβλήματα που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια είναι πολλές φορές αλληλένδετα και σχετίζονται με την εποπτεία, τα νομικά συστήματα, τις προβληματικές αγορές χρέους, ενώ συχνά επιδεινώνονται από θεσμικές ελλείψεις.

Κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση που τα βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Στην χορήγηση κινήτρων στις τράπεζες να διαγράψουν ή να αναδιαρθρώσουν απομειωμένα δάνεια, αλλά και στην θέσπιση πιο αυστηρών προβλέψεων για τις διαγραφές δανείων. «Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) θα πρέπει να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας», αναφέρει το ΔΝΤ.
  • Στην ενίσχυση των συστημάτων ρύθμισης του χρέους και των πλαισίων αφερεγγυότητας, μέσω εξωδικαστικών διαδικασιών αναδιάρθρωσης και βελτίωσης της πληροφόρησης των οφειλετών.
  • Ανάπτυξη αγορών όπου θα μπορούν να διαπραγματεύονται τα προβληματικά δάνεια μέσω εταιρειών asset management.

Η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει πως στο τέλος του 2014 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40% στην Κύπρο και το 35% του συνόλου στην Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα περιγράφει τη διαδικασία ρύθμισης δανείων στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη, αλλά και το τί ισχύει από το 2015 με τις αλλαγές που επήλθαν σε αυτόν.