Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με την εφαρμογή του νέου μνημονίου

Εάν υλοποιήσει ορθά τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα του ESM, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη σχετικά γρήγορα, εκτίμησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε ομιλία του με θέμα το μέλλον του ευρώ, στο Πανεπιστήμιο του Humboldt.

Στην ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε τη σημασία της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών από τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελλάδας, σημείωσε ότι η χώρα καθυστέρησε την προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις επί χρόνια. Ομως, παρά την καθυστέρηση, δεν κατάφερε να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα, η χώρα βούλιαξε σε μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση.

Τόνισε ότι πέρυσι τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, με την Ελλάδα να ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του προγράμματος. Αυτό οδήγησε σε ανάπτυξη, αύξηση των επενδύσεων, μείωση της ανεργίας και έξοδο στις αγορές.

“Συζητούσαμε με τις ελληνικές αρχές πώς η Αθήνα θα μπορούσε να επιστρέψει οριστικά σε χρηματοδότηση από τις αγορές με τη βοήθεια μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ομως η πολιτική οδήγησε την Ελλάδα σε ένα άλλο σενάριο. Η οικονομική απόδοση επιδεινώθηκε, επέστρεψε η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική αστάθεια και επιβλήθηκαν capital controls”, τόνισε.

Ως αποτέλεσμα, ενώ προβλεπόταν από την Κομισιόν ανάπτυξη 2,5% εφέτος, η πρόβλεψη είναι πλέον για ύφεση 2,5%. Ομως, οι υποβόσκουσες αναπτυξιακές προοπτικές υπάρχουν ακόμη, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι με την ορθή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη “σχετικά γρήγορα”.

Η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία, με χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια, κατέληξε ο κ. Ντομπρόφσκις.