Παράταση για τις δηλώσεις του Ε9

Παράταση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2014 για τροποποιήσεις και διορθώσεις στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης Ε9 προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις Ε9 των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014 έληγε στις 30 Νοεμβρίου και η παράταση δίνεται προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών και παραλείψεων στα Ε9 κυρίως του τρέχοντος έτους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη ΓΓΔΕ δείχνουν μεγάλη προσέλευση στην ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του Ε9, καθώς ήδη πάνω από 50.000 φορολογούμενοι έχουν προβεί σε διορθώσεις.

Διορθώσεις
Ο μεγαλύτερος αριθμός από τις νέες δηλώσεις αφορά σε διορθώσεις σε κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς και σε ημιτελή κτίσματα που έχουν έκπτωση 20% και 60% από τον ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις με διορθώσεις στον όροφο της κατοικίας, καθώς και στα εμπράγματα δικαιώματα που αφορούν κυρίως ποσοστά συνιδιοκτησίας και επικαρπία.

Το ποσό του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της νέας δήλωσης θα συμψηφιστεί με τις καταβολές που έχουν γίνει και ανάλογα θα προσαρμοστεί το ύψος των επόμενων δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Αν το ποσό προς επιστροφή ξεπερνά τα 300 ευρώ, τότε θα γίνει έλεγχος της νέας δήλωσης από τη ΓΓΔΕ.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1.000.000 φορολογούμενοι θα εισέλθουν στην ηλεκτρονική πύλη για να τροποποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς, πέραν της απώλειας των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ, τυχόν λάθη αλλοιώνουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης με επιπτώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, στο πόθεν έσχες, στον φόρο υπεραξίας και μεταβίβασης.

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64096264