Τι είναι το Startup Safary σε δέκα ερωτήσεις

Ένα κατατοπιστικό Q&A για το επιχειρηματικό γεγονός του Σαββατοκύριακου.

της Στέλλας Σαρρή

Το Startup Safary, η ξεχωριστή εκδήλωση για τις startup επιχειρήσεις πρόκειται να διοργανωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί σε 16 διαφορετικούς χώρους, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλίες και workshops. Ο Βασίλης Μπαρτζώκας, διοργανωτής του Startup Safary Athens, CEO της CARTECO μέχρι το 2009, η οποία βραβεύτηκε στα European Business Awards στις 10 καλύτερες εταιρίες της Ευρώπης, και ιδρυτής της εταιρίας παραγωγής DESIGNEMBASSADOR.COM UG με έδρα το Βερολίνο, μιλάει στην Popaganda για το Startup Safary και εξηγεί τι πρόκειται να συμβεί.

Πως σας ήρθε η ιδέα για αυτό το επιχειρηματικό safari; To Startup Safary είναι ένα concept το οποίο ξεκίνησε από τον ιδρυτή τουMaciek Laskus στο Βερολίνο το 2013 και αυτό της Αθήνας είναι ο πρώτος του ευρωπαϊκός σταθμός. Για ένα Σαββατοκύριακο το οικοσύστημα των startup ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Startups, accelerators, incubators, co working spaces, service providers, VCs, προσκαλούν το κοινό να δει πώς δουλεύουν και να γνωρίσει τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα τους. Πρόκειται για ένα παράθυρο στον κόσμο των startup. Μια μεγάλη γιορτή για την επιχειρηματικότητα. Αν κάποιος θέλει να δουλέψει ή να επενδύσει σε startup ή να δημιουργήσει τη δική του startup, πρέπει να πάει στο Startup Safary. Ακόμα κι αν έχει ήδη σχετική εμπειρία σε αυτούς τους τομείς, είναι παρόλα αυτά μια καλή ευκαιρία να μάθει ποιες είναι οι ενδιαφέρουσες εταιρείες που ιδρύονται στην πόλη του.

Υπάρχει κάποιος ορισμός που να περιγράφει ακριβώς τη λέξη startup; Μία επιχείρηση η οποία ξεκινά τώρα, είναι καινοτόμα, αλλάζει τα δεδομένα κάποιας συγκεκριμένης αγοράς, απευθύνεται σε διεθνές κοινό και έχει τον τρόπο και τη δυναμική να γίνει μεγάλη πολύ γρήγορα (συνήθως αυτό γίνεται από εταιρίες τεχνολογίας).

Οι συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων; Παραδείγματος χάρη, πληρώνεις λιγότερο ΟΑΕΕ αν έχεις startup; Η ελληνική γραφειοκρατία, φορολογία, εταιρικό καθεστώς, δίκαιο και άλλα δεν είναι καθόλου φιλικά προς τα startups ιδιαίτερα δε σε σχέση με άλλες χώρες. Από την άλλη μεριά, το χαμηλό κόστος εργασίας βοηθάει. Εδώ ένας developer χρειάζεται 1500 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, ενώ στο Βερολίνο οι μισθοί ξεκινούν από τα 60,000 ευρώ τον χρόνο κατ’ ελάχιστο και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το ποσό διπλασιάζεται.

Πηγή: popganda.gr

Διαβάστε τις υπόλοιπες ερωτήσεις:

http://popaganda.gr/ti-ine-startup-safary-se-deka-erotisis/