«Έπεσαν οι υπογραφές» για το νέο δάνειο (σε ..δόσεις) από τον ESM

Εγκρίθηκε το νέο δάνειο προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ESM κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των Διοικητών του, δηλαδή των Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η υπογραφή, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανήκει στον Αντιπρόεδρο Βλάντις Ντομπρόβσκις ο οποίος και γνωστοποίησε το πέρας της υπογραφής με ανάρτηση στο twitter. «Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που μετρά στο τέλος» έγραψε ο Ντομπρόβσκις.

Λίγο νωρίτερα, είχαν ολοκληρωθεί οι δύο τελευταίες διαδικασίες έγκρισης του τρίτου μνημονίου για την Ελλάδα σε επίπεδο κοινοβουλίων, στη Γερμανία και στην Ολλανδία.

Με βάση τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η Ελλάδα περιμένει να εισπράξει ήδη από την Πέμπτη 20 Αυγούστου το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης δόσης των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι άμεσα διαθέσιμη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Η δεύτερη υποδόση των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση (13 δισεκατομμυρίων ευρώ) να προβλέπεται επίσης για τις 20 Αυγούστου. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σχεδόν εξολοκλήρου, με εξαίρεση 300 εκατομμύρια ευρώ, για εξόφληση ομολόγων της ΕΚΤ, του δανείου – γέφυρα που έλαβε η χώρα και των υποχρεώσεων της Αθήνας προς το ΔΝΤ. Ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και που θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Συνολικά, το πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία και σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή θα αφορά ένα συνολικό ποσό έως 86 δισεκατομμύρια ευρώ.