Την ψήφιση του προγράμματος από πέντε Κοινοβούλια αναμένει η Ελλάδα

Με την πληρωμή του ελληνικού ομολόγου στην ΕΚΤ να λήγει την 20η Αυγούστου, η Ελλάδα περιμένει την έγκριση πέντε Κοινοβουλίων της Ευρωζώνης πριν λάβει την πρώτη δόση του τρίτου πακέτου διάσωσης. Οι χώρες των οποίων τα Κοινοβούλια αναμένεται να ψηφίσουν για τη διάσωση είναι οι Ισπανία, Εσθονία, Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία.

Αν και δεν είναι υποχρεωτική η επίσημη έγκριση του ισπανικού Κοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι θα ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σήμερα. Σήμερα ψηφίζει και το Κοινοβούλιο της Εσθονίας, ενώ θα συναντηθεί και η αρμόδια επιτροπή της αυστριακής Βουλής. Στην Αυστρία, όλο το σώμα δεν είναι υποχρεωτικό να πάει σε ψηφοφορία, ωστόσο ενδέχεται το Κοινοβούλιο να προχωρήσει σε δημόσιο διάλογο.

Αύριο θα συζητήσει το πρόγραμμα της Ελλάδας το ολλανδικό Κοινοβούλιο, καθώς και το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας. Αν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από μέλη του κόμματός της, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί. Μάλιστα το τρίτο πακέτο διάσωσης έχει ήδη πάρει την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών της Λετονίας χθες και της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας έδωσε την έγκρισή του επίσης τη Δευτέρα, ενώ οι Γάλλοι βουλευτές έχουν δώσει το πράσινο φως ήδη από τον Ιούλιο.

Οι βουλευτές του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας δεν είναι υποχρεωτικό να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα.