DW: «Εάν αποτύχει το τρίτο πρόγραμμα, το Grexit είναι αναπόφευκτο»

Η συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε μια μικρή μόνον ανάσα στην Ελλάδα, η πορεία της οικονομίας μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι, ενώ το χρέος αυξάνεται συνεχώς και δεν είναι πλέον βιώσιμο, σύμφωνα με τους «θεσμούς», σημειώνεται σε άρθρο του Μπέρντ Ρίγκερτ στον ιστότοπο της Deutsche Welle.

Οι Ευρωπαίοι δεν θα παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους διότι την ελάφρυνση χρέους που ζητεί η Ελλάδα, θα μπορούσαν να τη ζητήσουν σε ενδεχόμενη οικονομική κρίση και οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί, αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει oλοκληρωθεί και θα μας απασχολήσει το αργότερο τον Οκτώβριο.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δεν θεωρείται ακόμα βέβαιη, καθώς το Ταμείο δεν δίνει σημασία στη ρητορική περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Σημασία έχουν αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία στην Ελλάδα είναι πολύ άσχημα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε ύφεση και η επαναφορά της στην ανάπτυξη αποτελεί «ηράκλειο άθλο», υπογραμμίζει ο κ. Ρίγκερτ.

Και είναι αμφίβολο αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να αναλάβει τον ρόλο του Ηρακλή, καθώς τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος του είναι πολλά και από τις πολύ πιθανές εκλογές ενδέχεται να προκύψει μία διαφορετική κυβερνητική σύνθεση, κάτι που, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, θα επιφέρει απώλεια πολύτιμου χρόνου.

Θέλει πραγματικά ο Τσίπρας;

Γεγονός πάντως είναι ότι η Ελλάδα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια, που δηλητηριάζει το επενδυτικό κλίμα . Ποιος θα έχτιζε ένα εργοστάσιο ή θα έπαιρνε ένα δάνειο, όσο η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ερωτά ρητορικά ο κ. Ρίγκερτ.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δείχνουν να εμπιστεύονται πλεόν λίγο περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση, λόγω του ευγενικού χαρακτήρα του Έλληνα ομολόγου τους Ευκλείδη Τσακαλώτου, ένας άνθρωπος από μόνος του, όμως, δεν αρκεί για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την αναδιάρθρωση του κράτους και την εκπόνηση ενός πραγματικού καινούργιου αναπτυξιακού μοντέλου. Μπορεί να το κάνει αυτό το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ή μάλλον, καλύτερα, θέλει;

Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα και, σε περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί, τότε ένα Grexit μοιάζει αναπότρεπτο, καταλήγει ο αρθρογράφος της Deutsche Welle.