Κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα παράνομα καταλύματα

Την αντίθεση της με τις ρυθμίσεις στον χώρο των τουριστικών καταλυμάτων, που περιλαμβάνονται στην υπό συζήτηση συμφωνία στη Βουλή, εκφράζει με επείγουσα επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της σχετικής διάταξης, με την οποία τουριστικό κατάλυμα θεωρείται ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή για λιγότερο από 30 μέρες θα φέρει τα πάνω κάτω στον κλάδο του τουρισμού, αφού όπως υποστηρίζουν, θα πολλαπλασιαστούν τα παράνομα καταλύματα.

«Η πρόβλεψη μιας ελάχιστης διάρκειας της μισθώσεως κάτω από την οποία αυτή θα θεωρείται τουριστική και επομένως το κατάλυμα θα πρέπει να τύχει αντικειμενικό κριτήριο διάκρισης των καταλυμάτων και επομένως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου των παρανόμων καταλυμάτων και της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Με την παραξενοδοχία, λόγω οικονομικής κρίσης, ήδη να ακμάζει δεν τολμούμε καν να φανταστούμε τι θα συμβεί στην περίπτωση που θα καταργηθεί και το ελάχιστο αυτό κριτήριο διάκρισης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο protothema.gr, επισημαίνεται πως η κατάργηση της διάταξης της ενιαίας αντιμετώπισης όλων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικής μορφής και ειδικότερα η εξαίρεση από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα αποβεί καταστροφική για τις επιχειρήσεις αυτές.

Στο πλαίσιο των παράνομων τουριστικών ενοικιάσεων, την περασμένη εβδομάδα 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με θέμα, «Παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών στη Μεσσηνία μέσω ιστοσελίδων».

Οι βουλευτές αφού αναφέρουν ότι πρόκειται για μείζον θέμα, που αφορά «ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικά στα τουριστικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα αλλά και την Πελοπόννησο και την Χαλκιδική», επισημαίνουν ότι «τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος».