Σε κίνδυνο οι ιχθυοκαλλιέργειες εξαιτίας των capital controls

Τεράστια προβλήματα στις ιχθυοκαλλιέργειες δημιουργούν τα capital controls που επιβλήθηκαν πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Παρά τη μερική «χαλάρωση» των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, άνθρωποι του χώρου επισημαίνουν πως παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις εισαγωγές των αναγκαίων πρώτων υλών από το εξωτερικό (π.χ. ιχθυοτροφές) λόγω του μικρού ορίου που υπάρχει σήμερα, ενώ την ίδια ώρα καλούνται να πληρώσουν τοις μετρητοίς τους προμηθευτές, αλλά και τους μεταφορείς που διανέμουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.

«Είτε αεροπορικώς, είτε οδικώς με φορτηγά ψυγεία, οι μεταφορείς ζητούν να πληρωθούν μπροστά για να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους με βενζίνη, αφού δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά. Η πίστωση των τριών με τεσσάρων μηνών που υπήρχε έχει πλέον κοπεί, περιορίζοντας δραματικά τη διαθέσιμη ρευστότητά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ της “Ημερησίας”.

Την κατάσταση, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, επιβαρύνει η αδυναμία του κράτους να καταβάλει τις οφειλές εκατομμυρίων ευρώ που χρωστά στις ισχυρές εταιρείες του κλάδου από επιστροφές φόρου, κάτι που θα τις έδινε «βαθιά ανάσα».

Υπολογίζεται πως το Δημοσιο χρωστά κατά μέσο όρο από 2 εκατ. ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ σε κάθε μεγάλη εταιρεία του κλάδου σε επιστροφές ΦΠΑ που χρονολογούνται από το 2014. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές έρχονται στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον κλάδο, ο οποίος έδειχνε να ανακτά τον «βηματισμό» που έχασε τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της δύσκολης θέσης στην οποία είχαν περιέλθει οι «μεγάλες δυνάμεις» του χώρου (βλ. Νηρέας, Σελόντα, και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες).

Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν φόβους πως εάν η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα συνεχισθεί επί μακρόν είναι πολύ πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ανάκαμψη του κλάδου, την ώρα που η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή τόσο για τη ζήτηση προϊόντων μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας όσο και για τις τιμές σε τσιπούρα και λαβράκι (είναι υψηλότερες από πέρυσι). Η αισιοδοξία που υπήρχε στην αρχή του έτους έχει δώσει πλέον τη θέση της στον προβληματισμό, και όλος ο κλάδος περιμένει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να στηριχθεί ένας από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας.