Υπουργείο Εργασίας: Πέντε τροπολογίες αντίβαρο στα σκληρά μέτρα

Πέντε τροπολογίες που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με το Μνημόνιο, ως αντίβαρο των σκληρών μέτρων που προβλέπει η συμφωνία αναμένεται να καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας με στόχο την ελάφρυνση ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” το αντιμνημονιακό πακέτο που θα κατατεθεί παράλληλα με το 3ο Μνημόνιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού «χρηματοδότησης από το πλήθος» κατά τα πρότυπα του crowdfunding, όχι για τη λειτουργία κάποιας startup επιχείρησης αλλά για τη σίτιση των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με τις αστικές συγκοινωνίες. Παράλληλα, προωθείται σειρά μέτρων προκειμένου τεράστιες ποσότητες τροφίμων που δεν συλλέγονται από τα χωράφια ή παραμένουν αδιάθετα στα ράφια των σούπερ-μάρκετ να κατευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ήδη ολοκληρώνει την κατάρτιση των συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες θα κατατεθούν ως τροπολογίες στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν μαζί με το νέο Μνημόνιο.

Οι δράσεις αφορούν στο μαλακό υπογάστριο της ελληνικής κοινωνίας που βάλλονται περισσότερο από την κρίση, όπως είναι οι μαθητές δημοτικών σχολείων σε περιοχές – θύλακες φτώχειας και υψηλής ανεργίας, άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες ακραίας ανθρωπιστικής κρίσης.

Η πρώτη δράση, αναμένεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Στην σχεδιαζόμενη τροπολογία θα προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού κατά τα πρότυπα του crowdfunding που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση των startups εταιρειών.

Τα κεφάλαια που θα μπορεί να συγκεντρώνει από ιδιώτες, επιχειρήσεις ή οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα διοχετεύεται για τη σίτιση των περίπου 600.000 παιδιών που εκτιμάται ότι φοιτούν στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Βάσει του σχεδιασμού, το πρόγραμμα σίτισης των μαθητών δημοτικού, από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά θα μπορεί να χρηματοδοτείται και μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) καθώς ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κονδύλια ενδέχεται να διοχετευθούν και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Εθνική Τράπεζα  πάντως, έχει σύμφωνα με πληροφορίες ήδη δεσμευθεί να διαθέσει για το σκοπό αυτό, 600.000 ευρώ (300.000 ευρώ για το 2015 και 300.000 ευρώ για το 2016).

Αρχικά, το πρόγραμμα σίτισης στα δημοτικά σχολεία θα τρέξει πιλοτικά, σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να συμμετέχουν όλα τα παιδιά των σχολείων που θα επιλεγούν, ενώ ήδη γίνονται συζητήσεις με κοινοπραξίες εταιρειών εστίασης που θα αναλάβουν την παρασκευή των γευμάτων ή και τη διακίνησή τους.

Η δεύτερη δράση αφορά στη διάθεση των μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων που δεν συλλέγονται από τα χωράφια ή συλλέγονται και παραμένουν αδιάθετα, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να καταστρέφονται, σε ευάλωτες ομάδες.

Στην πράξη, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την τροπολογία που καταρτίζει σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, θα επεκτείνει τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους παραγωγούς που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, στο σύνολο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, προκειμένου φρούτα και οπωροκηπευτικά, μέσω των κοινωνικών συμπράξεων που ήδη λειτουργούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, να διατίθενται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Στόχος είναι τα τρόφιμα να φτάσουν σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του ΥΠΑΠΕΝ και σε ότι αφορά στην διανομή στους τελικούς δικαιούχους ( άπορους και λοιπές ευπαθείς κατηγορίες πολιτών), μέσω της συνεργασίας του με τις Κοινωνικές Συμπράξεις και τις δομές αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τρίτη δράση – τροπολογία, που αφορά την κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη λειτουργία νόμιμων αγορών χωρίς μεσάζοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπαίθριες αγορές χωρίς μεσάζοντες, εφόσον πληρούν όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, θα μπορούν να λειτουργούν σε όλες τις περιοχές, χωρίς τις πληθυσμιακές απαγορεύσεις που ισχύουν σήμερα (να λειτουργούν σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων).

Στο πλαίσιο του νόμου που πέρασε πρόσφατα στη Γαλλία, η τέταρτη τροπολογία θα απαγορεύει στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πετούν στα σκουπίδια τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και θα τις υποχρεώνει να τα δωρίζουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ή στις δομές αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, προωθείται η δημιουργία κάρτας ελεύθερης μετακίνησης ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών, χαμηλοσυνταξιούχων, ατόμων άνω των 65 ετών και ατόμων με αναπηρία, στις αστικές συγκοινωνίες.