Ούλμπριχ: Η πτώση του πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο τις οικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ

Στις επιπτώσεις της τιμής του πετρελαίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εστιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bundesbank, Tζενς Ούλμπριχ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρεί στο Reuters, ο Γερμανός τραπεζίτης  υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την πτώση στην τιμή του πετρελαίου και να παραμερίσει εν μέρει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Η ραγδαία πτώση του πετρελαίου, η τιμή του οποίου κυμαίνεται στα 45 δολάρια ανά βαρέλι, ασκεί σημαντικές πιέσεις στον πληθωρισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τις οικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ αλλά και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

«Ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα επιβραδυνθεί, αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να εστιάσει στη συνεχιζόμενη βελτίωση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Γερμανός τραπεζίτης.

Πάντως, παραδέχεται ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε επίπεδα κατώτερα των εκτιμήσεων, λόγω κυρίως της πτώσης του πετρελαίου. Ο δομικός πληθωρισμός ωστόσο, παραμένει σε θετική τροχιά, σπεύδει να διευκρινίσει.

Σχετικά με το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, ο Ούλμπριχ ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για ένα δεύτερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα πρέπει να εξαρτηθεί από το μέγεθος απόκλισης μεταξύ των οικονομικών στοιχείων και των προβλέψεων της ΕΚΤ.