Προστασία στις χώρες εκτός ευρώ για την χορήγηση δανείων μέσω EFSM εγγυάται η Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ρύθμιση για την τροποποίηση του EFSM με στόχο να προστατεύει τα κράτη μέλη εκτός Ευρωζώνης από κινδύνους που απορρέουν από την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χώρα της ΕΕ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η αρχή αυτή έγινε δεκτή στις 17 Ιουλίου, σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, παράλληλα με την αποδοχή της χορήγησης 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον EFSM.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το euro2day, η ρύθμιση διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τον EFSM σε κράτος μέλος, θα εγκρίνεται μόνο αν υπάρχουν δεσμευτικά νομικές προβλέψεις που θα εξασφαλίζουν ότι τα κράτη μέλη εκτός Ευρωζώνης θα αποζημιώνονται άμεσα και πλήρως για οποιαδήποτε αδυναμία να αποπληρωθεί η οικονομική στήριξη με βάση τους συμφωνηθέντες όρους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έλαβε δάνεια-γέφυρα τον Ιούλιο για να καλύψει υποχρεώσεις 7,16 δισ. ευρώ προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Το δάνειο εγκρίθηκε από τον EFSF και η Ελλάδα προσέφερε ως εγγύηση στις χώρες εκτός Ευρωζώνης τα κέρδη από τα ελληνικά ομολόγα που απέκτησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Παράλληλα, σύμφωνα με το capital, το πράσινο φως για αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανοίγοντας τον δρόμο για νέο δάνειο – γέφυρα στην Ελλάδα, αν η χώρα το ζητήσει καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το τρίτο πακέτο στήριξης.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο Guardian ένα νέο δάνειο γέφυρα μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου οπότε και η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο. Το Συμβούλιο επικύρωσε μια συμφωνία που έγινε όταν ο EFSM έδωσε τον προηγούμενο μήνα δάνειο 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στόχο έχει να προστατεύσει χώρες εκτός ευρωζώνης σε περίπτωση κάποιας χρεοκοπίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Συμβούλιο:

“Ο κανονισμός διασφαλίζει πως οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τον ESM σε χώρα μέλος της ευρωζώνης θα παρέχεται μόνο αν ισχύουν οι νομικές προβλέψεις που εγγυώνται πως οι χώρες εκτός ευρωζώνης θα αποζημιώνονται άμεσα και πλήρως για οποιοδήποτε παθητικό προκύψει ως αποτέλεσμα αδυναμίας του δικαιούχου να αποπληρώσει την χρηματοπιστωτική στήριξη που έλαβε με βάση του ισχύοντες όρους”.

Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς τα δάνεια του EFSM θα μπορούν να εγκρίνονται μεν ταχύτερα αλλά με εγγυήσεις και προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθούν. Διαθέσιμα απομένουν περίπου 6 δις. ευρώ για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση χωρών μελών της ΕΕ.