Eurobank: Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν να μειώσουν τη «μαύρη» οικονομία

Στην έκδοση 170.000 νέων χρεωστικών καρτών προχώρησε η Eurobank κατά τον μήνα των κεφαλαιακών περιορισμών – έναντι μηνιαίου μέσου όρου 10.000 πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς – ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος και χρήση των χρεωστικών καρτών στα τερματικά POS. Επίσης υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking, με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία, σύμφωνα με την τράπεζα.

Η Eurobank εκτιμά πως οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης. Ακόμα πιο ουσιαστικά όμως, αυτές οι εξελίξεις, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από την κυριαρχία των συναλλαγών με μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η Eurobank υπενθυμίζει πως σε παρόμοια κατεύθυνση προβληματίστηκε και η ελληνική κυβέρνηση, αξιολογώντας την εισαγωγή ενός άνω ορίου 70 ευρώ για κάθε συναλλαγή με μετρητά στα τουριστικά νησιά. Παρόλο που αυτή η πρόβλεψη έμεινε εκτός της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί, και η τράπεζα θεωρεεί ότι η επιβολή ενός γενικού ορίου στις συναλλαγές μετρητών θα έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών της χώρας.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ – δηλ. στα 40 δισ. ευρώ. Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωσή της κατά 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1 ένα δισ. ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων).

«Άρα η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τη “μαύρη” οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας», επισημαίνει η Eurobank. Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. νέες χρεωστικές κάρτες κατά τον μήνα Ιούλιο, ενώ πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.