Πάνω από 70% η πτώση του τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα capital controls

Σημαντικό πλήγμα υπέστησαν οι μικρές επιχειρήσεις από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), καθώς 9 στις 10 είδαν τον τζίρο τους να σημειώνει κάθετη πτώση, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που έγινε στο διάστημα 21 με 27 Ιουλίου.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι για τρεις στις δέκα επιχειρήσεις ο κύκλος εργασιών σημείωσε μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του τζίρου ήταν μεσοσταθμικά 48%. Άμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. € κατά το διάστημα αυτό. Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, με μια μετριοπαθή, όπως λέει, εκτίμηση υπολογίζει ότι από αυτή τη μείωση το ελληνικό Δημόσιο έχασε 570 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι αυτές είναι οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων τις πρώτες δύο εβδομάδες και υπογραμμίζει ότι με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.