ΤτΕ: Στόχος η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το Δεκέμβριο

Το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή, πρώτη συνάντηση της Τράπεζας της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

Σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδας που αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τις σημερινές επαφές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ο Δεκέμβριος του 2015.

Όπως λένε στελέχη της ΤτΕ, πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει εντός του έτους και μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και το 2012, και όχι μέσω δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ο λόγος είναι, όπως λένε, ότι αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μεν με κεφάλαια του ESM αλλά μέσω του ΤΧΣ, το κόστος το αναλαμβάνει το Δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων. Αυτό δεν είναι απόλυτο ότι θα ισχύσει εάν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει απευθείας από τον ESM.

Αν πάλι η ανακεφαλαιοποίηση γίνει από το 2016 και μετά, τότε θα ισχύει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει «κούρεμα» καταθετών και ομολογιούχων και έχει γίνει ήδη νόμος του ελληνικού κράτους.

Βέβαια για να καταστεί εφικτή η επίτευξη του, έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα stess tests των τραπεζών, βάσει των οποίων θα καθοριστούν και οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες.

Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα του 2012, όπου το βασικό ρόλο ανέλαβε το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.