Οι γερμανοί «σοφοί»: Ναι σε τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά με όρους

Η κρίση δεν έχει φύγει από την ευρωζώνη, διαπιστώνουν

Η Ελλάδα παραμένει σε ζώνη κινδύνου. Αυτό επιβάλει την περαιτέρω αλληλεγγύη των εταίρων της. Όχι όμως χωρίς όρους. «Για να πάρει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του λήγοντος δεύτερου προγράμματος και να δεσμευτεί, ότι θα κάνει επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του τρίτου» δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου της πενταμελούς επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης (κοινώς επιλεγομένων και «σοφών») ο Λαρς Φελντ.

Οι άλλοι τέσσερις «σοφοί» – με εξαίρεση τον Πέτερ Μπόφινγκερ, που εκπροσωπεί τα συνδικάτα – τον άκουγαν επιδοκιμαστικά. «Εξαίρετη διατύπωση» έλεγε αργότερα ο πρόεδρος της επιτροπής Κρίστοφ Σμιτ. «Από το στόμα μου την πήρε».

Σαφής ήταν και η θέση τους στο θέμα του χρέους. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο „κούρεμα“» είπε ο «Βενιαμίν» της Επιτροπής Φόλκερ Βίλαντ. «Αυτό άλλωστε δεν το θέλει ούτε η ελληνική κυβέρνηση».

Κατά τα άλλα, οι «σοφοί» είχαν να πουν ελάχιστα για την Ελλάδα και τις άλλες «προβληματικές» χώρες – Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. «Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα δεν μας απασχόλησε καθόλου αυτή τη φορά» παραδέχθηκε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, το μοναδικό γυναικείο μέλος της επιτροπής.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=650140