Η «απολογία» Γιούνκερ για τα Luxleaks: «Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου»

Μία εβδομάδα μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ότι το Λουξεμβούργο διευκολύνει και συγκαλύπτει τη φοροαποφυγή εταιρειών – σκάνδαλο που ονομάστηκε «Luxleaks» -, και τα αιτήματα για παραίτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να πάρει την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι μεγάλες ξένες εταιρείες εκμεταλλεύονταν το φορολογικό σύστημα της χώρας του για να γλιτώνουν μεγάλα ποσά σε φόρους.

«Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανεξάρτητο» είπε εμφανιζόμενος απροειδοποίητα στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

«Δεν υπάρχει τίποτε στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη» υποστήριξε, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου».

«Ολα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας την οποία κυβέρνησε επί 19 έτη.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι φορολογικές Αρχές στο Λουξεμβούργο ήταν ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, αλλά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πρακτικές, οι οποίες όπως δήλωσε ήταν αποτέλεσμα διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αποδίδοντας τον λουξεμβουργιανό φορο-παράδεισο στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/world/article/5179338/h-apologia-gioynker-gia-ta-luxleaks-eimai-politika-ypeythynos-gia-to-forologiko-systhma-toy-loyksemboyrgoy/